Hyppää sisältöön

Norjan parlamentin lakivaliokunta tutustui Suomen poliisin uudistuksiin ja toimintaan

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 22.5.2014 8.22
Uutinen

Norjan lakivaliokunta teki opintomatkan Suomeen 19.-21.5. tarkoituksenaan tutustua erinäisiin Suomen poliisin toimintoihin sekä erityisesti menetelmiin, joilla Suomen poliisin rakennetta on uudistettu. Poliisin uudistaminen on erityisen ajankohtaista nyt Norjassa, sillä Norjassa valmistellaan parhaillaan ministeriötasolla omaa poliisin uudistusta, joka on tarkoitus saattaa valmiiksi nykyisen hallituksen aikana.

Tarve uudistaa ja tehostaa Norjan poliisin toimintaa pohjautuu 22.7.2011 Norjassa tapahtuneiden terrori-iskuja arvioineen komitean raporttiin, jossa nostettiin esille selkeitä puutteita viranomaisten toiminnassa. Valiokunta haki opintomatkallaan vinkkejä siitä, minkälaisia hallinnollisia ja toiminnallisia ratkaisuja voitaisiin sisällyttää Norjan poliisin uudistukseen. Suomen lisäksi valiokunnan on tarkoitus tehdä vastaavanlainen opintomatka ainakin Isoon-Britanniaan.

Kokemuksia ja niistä kerättyjä oppeja jaettiin

Vierailun ohjelmaan kuului sisäministeriön toimintojen esittelyn lisäksi Suomen poliisin rakenteen, tehtävien ja koulutuksen esittelyä, poliisin käytössä olevien IT-järjestelmien ja niiden uudistusprosessin esittelyä, sekä esittelyä Schengen-yhteistyöstä lainvalvontaviranomaisten instrumenttina, PTR-yhteistyöstä, hätäkeskuksien uudistuksesta ja toiminnasta sekä Suomen kyberstrategiasta ja sen täytäntöönpanosuunnitelmasta.

Lisäksi norjalaisille kerrottiin myös Suomen kokemuksista erinäisten suurten tapahtumien hoidosta ja niistä kerätyistä opeista (esim. Tsunami, kouluampumiset jne.). Norjalaiset vieraat pääsivät myös tutustumaan Helsingin poliisilaitoksella toimivaan johtokeskuksen toimintaan, minkä lisäksi heillä oli mahdollisuus tutustua poliisin käytössä olevaan erityisten poliisitilanteiden johtoautoon (viimeisimmäksi johtoautoa on hyödynnetty Jämijärven lentoturman yhteydessä).

Sivun alkuun