Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Sisäministeri Mykkänen: Ihmiskaupan vastaisen työn koordinaatiota ja auttamisjärjestelmää on parannettava

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 21.3.2019 12.57
Tiedote 23/2019

Suomessa on useita lapsia ja nuoria, jotka ovat joutuneet ihmiskaupan ja siihen liittyvän hyväksikäytön uhreiksi. Tämä käy ilmi Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän ja Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin tekemästä selvityksestä. Valitettavan moni tapaus jää kuitenkin tunnistamatta.

- Tietoa käytännön tasolla toimivien keskuudessa lapsen erityisestä asemasta ja viranomaisten velvollisuuksista lapsia kohtaan on edelleen lisättävä ja ohjeistusta parannettava, jotta lapsen oikeudet toteutuvat käytännössä, sanoi sisäministeri Kai Mykkänen Lapsiin ja nuoriin kohdistuva ihmiskauppa Suomessa -selvityksen luovutustilaisuudessa Helsingissä 21.3.

- Moniin selvityksessä esitettyihin ongelmiin on pyritty puuttumaan, kuten esitys lapsiavioliittojen kieltämisestä tai työmarkkinoiden tiukempi valvonta, ettei turvapaikanhakijoina tulleita lapsia ja nuoria käytettäisi pimeänä työvoimana hyväksi, mutta paljon lisää on tehtävä, Mykkänen toteaa.

Suomi on velvoitettu lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti torjumaan lapsiin kohdistuvaa ihmiskauppaa ja suojelemaan lapsia kaikelta hyväksikäytöltä sekä varmistamaan, että lapsen etu huomioidaan ensisijaisesti kaikissa tilanteissa ja kaikkien lasten kohdalla.

- Valtioneuvoston ihmiskaupan vastainen koordinaatio ei ole toiminut toivotulla tavalla. Tarvitsemme päivitetyn ihmiskaupan vastaisen toimintaohjelman sekä selvät vastuujaot. Sisäministeriössä olen ohjeistanut, että koordinaatiovastuun tulee kuulua selvästi yhdelle henkilölle. Jokaisessa relevantissa ministeriössä on lisäksi nimettävä selkeä ihmiskauppaan liittyvä yhdyshenkilö ja allokoitava tarvittavat resurssit ihmiskaupan vastaisen toiminnan edistämiseen, Mykkänen sanoo.

Selvityksen mukaan auttamisjärjestelmään otetut lapset olivat joutuneet usean eri hyväksikäytön muodon uhriksi, useimmiten työperäisen tai seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi tai pakotetuksi avioliittoon. Ilmiö on laaja-alainen ja kohtalaisen moni tapaus jää tunnistamatta ihmiskauppana eikä uhri ohjaudu auttamisjärjestelmän piiriin.

- Lapsen ja nuoren kohdalla auttamisjärjestelmällä on erityisen suuri merkitys. Auttamisjärjestelmä voi tukea lasta niin, että hän pääsee traumaattisten kokemusten yli. Vastaavasti, jos hän ei saa apua, voi koettu ihmiskauppa ja siihen rinnastettava hyväksikäyttö vahingoittaa häntä syvästi, toteaa Mykkänen.

Lisätietoja:
erityisavustaja Titta Andersson-Bohren, p. 050 5131 539, [email protected] (ministeri Mykkäsen haastattelupyynnöt)

Kai Mykkänen
 
Sivun alkuun