Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Siviilitiedustelulaki parantaa Suomen kansallista turvallisuutta

Ministry of the Interior
Julkaisuajankohta 11.3.2019 15.32
Tiedote 19/2019
Suojelupoliisi

Eduskunta hyväksyi 11.3. yksimielisesti hallituksen esityksen siviilitiedustelulaiksi. Suomeen tulee siviilitiedustelulaki, joka parantaa suomalaisen yhteiskunnan mahdollisuuksia suojautua kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvilta vakavilta uhkilta. Tällaisia uhkia ovat esimerkiksi terrorismi, vieraiden valtioiden Suomeen kohdistama vakoilu tai elintärkeän infrastruktuurin lamauttaminen.

- Ulkomaisten tiedustelupalveluiden aktiivisuus Suomessa on palannut kylmän sodan tasolle. Myös lähes kaikki terrori-iskut suunnitellaan tavalla tai toisella netissä. He toimivat digiajassa, me 1900-luvun välineillä. Voimmeko jatkaa näin? Emme voi. Kiitos eduskuntapuolueille laajasta yhteisymmärryksestä terrorismin ja ulkomaisen verkkotiedustelun torjumiseksi, toteaa sisäministeri Kai Mykkänen.

Uudet siviilitiedustelutoimivaltuudet ovat vain suojelupoliisin käytössä ja niitä on mahdollista käyttää myös ulkomailla. Suojelupoliisin tiedonhankinnan perustana on jatkossa rikosten estämisen ja paljastamisen lisäksi kansallinen turvallisuus. Suojelupoliisin tiedonhankinnan painopiste siirtyy nykyistä varhaisempaan vaiheeseen siten, että uhat voidaan havaita ja niihin reagoida nykyistä aiemmin.

Tiedustelumenetelmien tarkoituksena on tuottaa välttämätöntä tietoa kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavasta toiminnasta ylimmän valtiojohdon päätöksenteon tueksi sekä kansallisen turvallisuuden suojaamiseksi. Suomen turvallisuusympäristö muuttuu nopeasti, ja uudet uhat edellyttävät uudenlaista valmiutta ja varautumista.

Tiedustelumenetelmät perustuvat osin poliisilaissa jo nyt säädettyihin tiedonhankintakeinoihin. Kokonaan uusia toimivaltuuksia ovat paikkatiedustelu, viestin jäljentäminen, viestin lähetyksen pysäyttäminen jäljentämistä varten sekä tietoliikennetiedustelu. Tietoliikennetiedustelulla mahdollistetaan Suomen rajan viestintäverkossa ylittävään tietoliikenteeseen kohdistuva tekninen tiedonhankinta sekä hankitun tiedon käsittely.

Tiedustelutoimintaa valvoo tiedusteluvalvontavaltuutettu sekä eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunta.

Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa siviilitiedustelu- ja sotilastiedustelulait lähiaikoina. Lakien on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Marko Meriniemi, p. 0295 488 561, [email protected]

 
Sivun alkuun