Hyppää sisältöön

Valtiosihteeri Anttoora: kiusaamiseen pitäisi puuttua kouluissa yhtä tehokkaasti kuin työpaikoilla

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 11.12.2014 14.30
Uutinen

Koulukiusaamisen vastaisen Nyt riittää -hankkeen loppuraportti luovutettiin tänään valtiosihteeri Marjo Anttooralle.

Nyt riittää -pilottihankkeen tavoitteena on ollut vähentää koulukiusaamista yläkouluissa. Sen toteutuksesta ovat vastanneet Hämeen poliisilaitos ja sisäministeriö yhdessä Lahden nuorisopalvelujen, Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Lahden ensi- ja turvakodin ja Valopilkku-projektin kanssa. Toimintamalli on kehitetty yhdessä nuorten kanssa.

Valtiosihteeri Anttoora kiitti hankkeeseen osallistuneita oma-aloitteisuudesta ja aktiivisuudesta koulukiusaamisen vähentämisessä. Kiitosta sai myös nuorten ja viranomaisten onnistunut yhteistyö ja nuorten rohkeus kertoa omista kiusaamiskokemuksistaan muiden auttamiseksi.

Loppuraportin mukaan koulukiusaamista vähätellään edelleen. Vertaillessa työelämän käytäntöihin erot näkyvät selvästi.

‒ Kiusaaminen jättää lapseen ja nuoreen jäljen, joka voi estää elämästä omana persoonallisuutenaan ja toteuttamasta omia lahjojaan. Pahimmillaan kiusaaminen voi johtaa siihen, että nuori menettää kokonaan oman elämän merkityksellisyyden tunteen. Lasten suojan väkivaltaa vastaan tulisi olla vähintään samalla tasolla kuin aikuisten, oli sitten kyse kodista tai kouluympäristöstä, valtiosihteeri Anttoora sanoi.

‒ Tämä hanke on yksi merkittävä puheenvuoro, jollaisten kautta tilanne voidaan korjata. Kaikki lähtee asenteita muuttavasta toiminnasta, jossa lapsen ja nuoren turvallisuus nähdään vähintään yhtä tärkeänä kuin aikuisen, Anttoora painotti.

Loppuraportti

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Kia Vertio, 0295 488 374
lähipoliisikoordinaattori Vesa Okkola, Hämeen poliisilaitos, 050 4340 060

Sivun alkuun