Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Varmista turvallinen joulunaika yhdessä tekemällä

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 18.12.2013 15.16
Uutinen

Huolellisuudella ja ennaltaehkäisyllä varmistat turvallisen joulun ja uudenvuoden. Sovi lasten kanssa turvallisuuskäytännöt: Kuka saa sytyttää kynttilät, milloin ja miten niitä poltetaan, miten ne sammutetaan? Miten vahingon sattuessa toimitaan? Missä ovat kodin alkusammutusvälineet ja kuinka hätäilmoitus tehdään?

Joulukuussa syttyy yli 30 tulipaloa päivässä

Joulukuussa syttyy keskimäärin 31 tulipaloa päivässä. Vuosien 2010–2012 joulukuisissa rakennuspaloissa kuoli yhteensä 27 ihmistä. Joulukuu onkin tulipalojen kokonaismärällä mitattuna talvikauden vaarallisin kuukausi.
Paloista 59 prosenttia on ollut rakennuspaloja tai rakennuspalovaaroja. Selvitetyistä rakennuspaloista 6 prosenttia oli kynttilöiden aiheuttamia. Älä jätä kynttilää yksin palamaan. Sijoita kynttilä palamattomalle ja tukevalle alustalle turvalliseen paikkaan.
Useampi kuin joka kymmenes joulukuinen rakennuspalo oli nokipalo. Jos kodissa on tulisija ja edellisestä nuohouksesta on kulunut yli vuosi, kutsu nuohooja paikalle ja kysy samalla tulisijan käyttövinkit. Vapaa-ajanasunnossa nuohous tulee suorittaa vähintään kolmen vuoden välein.

Rakennuspaloissa koneet ja laitteet aiheuttivat neljänneksen paloista, joiden syttymissyy oli tunnettu. Tarkista kotisi laitteiden kunto ja huollata vialliset laitteet ammattilaisella.

Huolehdi omasta ja perheesi turvallisuudesta

Paloturvallisuudessa lähtökohtana on ennalta ehkäisy. Tunnista mahdolliset vaaranpaikat etukäteen, minimoi riskit, hanki kodin paloturvallisuuden perusvarustuksen sekä mietti, kuinka vahingon sattuessa toimitaan. Toimintatapoja on hyvä käydä läpi myös perheen pienimpien kanssa. Harjoittele yhdessä esimerkiksi sammutuspeitteen käyttöä.

Palovaroitin on kodin paloturvallisuuslaitteiden numero ykkönen. Jokaista alkavaa 60 neliötä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Testaa palovaroittimien toimintakunto kerran kuukaudessa. Varmista lisäksi, että palovaroittimet on sijoitettu oikein.

Hanki kotiisi myös alkusammutusvälineitä, vähintäänkin sammutuspeite. Kun kinkun rasvaliemi roihahtaa liedellä, on sammutuspeite oiva väline sammuttamiseen. Rasvapaloa ei saa missään nimessä sammuttaa vedellä, vaan se tukahdutetaan.

Turvallisuus on pieniä tekoja arjessa

Kodin paloturvallisuus on pitkälti ihmisten omalla vastuulla. Pidä keittiö siistinä, huollata vialliset sähkölaitteet ja käytä niitä käyttöohjeiden mukaan, älä jätä elävää tulta yksin palamaan ja pidä palovaroittimet toimintakuntoisina. Ennakointi ja riskien minimointi kannattaa, se on yleensä paras tae siitä, ettei mitään pahaa pääse tapahtumaan.
 

 
Sivun alkuun