Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Yli 90 prosenttia Venäjän kautta tulleista turvapaikanhakijoista on saanut kielteisen päätöksen

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 15.1.2016 14.59
Uutinen

Loppuvuoden 2015 aikana Venäjältä Suomeen tulleille turvapaikanhakijoille on tehty pääosin kielteisiä päätöksiä. Kielteisen päätöksen on saanut yli 90 prosenttia hakijoista. Päätös on tehty 105 itärajan yli tulleelle turvapaikanhakijalle, joista 82 hakijalle on tehty päätös ilmeisen perusteettomana ja 13 on saanut kielteisen päätöksen, koska perusteita kansainvälisen suojelun myöntämiselle ei ole ollut.

Ilmeisen perusteettoman päätöksen saaneissa hakijoissa on muun muassa Afganistanin, Algerian, Bangladeshin, Guinean, Intian, Irakin, Libanonin, Malin, Marokon ja Nepalin kansalaisia.

Turvapaikkaa ei saa köyhyyden vuoksi

Hakemukset käsitellään aina yksilöllisesti. Kansainvälistä suojelua voidaan myöntää niille, joilla on perusteltua syytä pelätä henkilökohtaista vainoa tai jotka eivät voi palata kotimaahansa esimerkiksi aseellisen konfliktin vuoksi. Köyhyys tai taloudelliset vaikeudet eivät ole peruste turvapaikalle.

Turvapaikkaa tulisi hakea aina siinä turvallisessa maassa, jonne ensiksi saapuu. Jos henkilö on asunut pitkään Venäjällä, on suuri mahdollisuus, että hän ei voi saada Suomesta kansainvälistä suojelua vedoten kotimaansa tilanteeseen.

Kielteisestä päätöksestä voi myös seurata maahantulokielto koko Schengen-alueelle. Maahantulokielto voi olla vuosien mittainen.

Lisätietoja

ylijohtaja Jorma Vuorio, p. 0295 418 860

 
Sivun alkuun