Hyppää sisältöön

Ammattibarometri: Työvoimapula vaivaa yhä useampaa ammattia

Ministry of Economic Affairs and Employment
Julkaisuajankohta 28.3.2019 8.55
Tiedote

Työvoimapulasta kärsii 54 ammattia Suomessa vuoden 2019 alussa. Vuotta aiemmin työvoimapulaa poti 39 ammattia. Kaksi vuotta sitten työvoimapula-ammateiksi määriteltiin tarkastelluista reilusta 200 ammatista vain 24. Vastaavasti niiden ammattien lista, joissa on työvoiman ylitarjontaa, on pienentynyt.

Ylitarjonta-ammatteja on nyt enää 21, kun vuotta aiemmin niitä oli 29. Vähenemä ei kuitenkaan ole yhtä iso kuin aiemmin. Tiedot löytyvät työ- ja elinkenoministeriön 28.3.2019 julkaisemasta Ammattibarometrista, joka perustuu TE-toimistojen arvioihin.

Työvoimapula yleistyy palvelualan ammateissa

Ammattibarometrin mukaan suurta pulaa osaavasta työvoimasta on puheterapeuttien sekä toimisto- ja laitossiivoojien ammateissa. Pula-ammattien kärkipäässä on tapahtunut muutoksia. Rakennusalan ammatteja listalla on enää vain yksi: rakennusalan työnjohtajat. Vuosi sitten rakennusalan työnjohtajista oli suurta pulaa ja top -15 -listalla olivat rakennusalalta myös rakennusinsinöörit, betonirakentajat ja raudoittajat sekä muut rakennustyöntekijät.

Terveys- ja sosiaalialan ammattien osuus pula-ammattien top-15 listalla on jälleen kasvussa.  Puolet pula-ammattien kärjessä olevista on terveys- ja sosiaalialalta. Puheterapeuttien lisäksi pulaa on mm. yli- ja erikoislääkäreistä sekä yleislääkäreistä. Lähitulevaisuuden tilanteesta TE -toimistot arvioivat, että rekrytointitarpeet kasvavat siivoojien, ravintolatyöntekijöiden, kodinhoitajien, kotiapulaisten, rakennusmaalarien ja maansiirtokoneiden kuljettajien ammatissa.

Työvoiman ylitarjontaa sihteerityössä ja luovilla aloilla

Työvoiman ylitarjonta-ammattien top 15 -listalla muutokset ovat olleet vähäisiä. Ylitarjontaa työvoimasta on edelleen yleissihteerin ammatissa. Uutena ammattina ylitarjonnan top 15 -listalle ovat nousseet tuote- ja vaatesuunnittelijat, kirjastotyöntekijät sekä koulunkäyntiavustajat.

Ylitarjonta-aloilla on paljon luovan työn ammatteja, mm. eri alojen tuotesuunnittelijoita sekä kaupallisen ja yleisen viestinnän ammatteja. Pitkään ylitarjonta-ammattien kärkipäässä olleiden huonekalu- ja konepuuseppien tilanne on muuttunut: näillä aloilla työvoiman kysyntä ja tarjontatilanne arvioidaan olevan tasapainossa.

Useassa ammatissa työvoimapula on lisääntynyt selvästi kahdessa vuodessa. Vaikka ammatin työmarkkinatilanne olisi valtakunnantasolla tasapainoinen, tilanne vaihtelee suuresti alueittain. Suhteellisesti eniten työvoimapula-ammatteja on Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Työvoiman ylitarjonta-ammatteja on eniten Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla. Seuraava arvio työllistymisen näkymistä eri ammateissa tehdään syksyllä 2019.

Ammattibarometriarviot löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta www.ammattibarometri.fi

Katso nettisivulta TE-toimistojen arviot eri ammattien työmarkkinanäkymistä jopa seutukuntatasolla.

Lisätiedot:

neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala, TEM, puh 029 504 8450, mika.tuomaala(at)tem.fi

Sivun alkuun