Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Asiantuntijapaneeli: Millaisia mahdollisuuksia tekoälyn kehitys tuo Suomelle?

Ministry of Economic Affairs and Employment
Julkaisuajankohta 14.3.2019 14.04
Uutinen

Tänään 14.3.2019 julkaistussa Tekoälyohjelman raportissa esitellään ohjelman tulosten lisäksi yhdeksän arvostetun kansainvälisen asiantuntijan suositukset Suomelle.

Huippuosaajista on pidettävä kiinni 

Kova kilpailu lahjakkaista osaajista on käynnissä. Eurooppa ja Suomi eivät ole reagoineet tähän riittävästi. Suomen on pidettävä kiinni nykyisistä ja toisaalta houkuteltava lisää tekoälyn huippuosaajia Suomeen; sekä nykyisiä että tulevia osaajia, eli opiskelijoita.

B2B-liiketoimintaan kannattaa panostaa

Tekoälyn soveltaminen yritysten välisillä B2B-markkinoilla on vasta alkamassa. Suomella on mahdollisuus pärjätä näillä markkinoilla panostamalla vahvuuksiinsa, joita ovat teollisuuden ratkaisuille olennaiset tekoälytekniikat, kuten ohjaamaton oppiminen ja hybridilähestymistavat, sekä painotus teolliseen B2B-liiketoimintaan. Tämä kehitysvaihe sopii hyvin Suomen teollisuuspohjaan ja tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia yhteiskunnalle ja taloudelle.

Demokratiaa ja vapauden periaatteiden on kunnioitettava

Suomen ja Euroopan tulee löytää lähestymistapa, jossa voidaan samanaikaisesti kunnioittaa länsimaisen demokratian ja vapauden periaatteita sekä hyödyntää tekoälyteknologioiden yrityksille, kuluttajille ja julkisille palveluille tarjoamat mahdollisuudet. Tekoälyyn perustuvat ratkaisut tulee nähdä hyvänä keinona uudistaa yhteiskuntaa, lisätä kansalaisten osallistumista päätösten valmisteluun ja demokraattisiin prosesseihin.

Tekoäly on muutakin kuin tekniikkaa

On tärkeää pitää mielessä, että tekniikka on vain keino toteuttaa uusia liiketoimintamalleja ja parempia julkisia palveluita. Käyttäjien hyväksyntä on edellytys ratkaisujen käyttöönotolle.

Datan vapaa liikkuvuus hyödyttää meitä

Tekoälyn hyöty riippuu paljolti datan saatavuudesta. Kun merkityksellistä dataa tuodaan yhteen useasta lähteestä, tulokset paranevat merkittävästi. Poistetaan siis siilot yritysten ja julkisten palveluiden sisältä ja väliltä aina, kun se on mahdollista, ja annetaan datan liikkua.

Suositukset perustuvat asiantuntijoiden haastatteluihin. Akatemiaprofessori Samuel Kaski, Aalto-yliopisto; Suomen tekoälykeskus FCAI:n johtaja, tutkimusprofessori Heikki Ailisto ja erikoistutkija Arho Suominen, Teknologian tutkimuskeskus VTT, haastattelivat asiantuntijapaneelin ja koostivat yhteenvedon.

Lisätiedot 

kehittämispäällikkö Jussi Nissilä, TEM, puh. 0295 047 052
asiantuntija Maikki Sipinen, TEM, puh. 0295 047 013

Haastatellut kansainväliset asiantuntijat 

  • Christian Guttmann, Vice President, Global Head of Artificial Intelligence & Data Science, Tieto, Executive Director, Nordic Artificial Intelligence Institute, Sweden. Professor (adj. assoc.), University of New South Wales, Australia. Senior Researcher, Karolinska Institute, Sweden 
  • Gesche Joost, Professor for Design Research at the Berlin University of the Arts, Head of the Design Research Lab, Germany
  • Doina Precup, Research Team Leader, DeepMind and Associate Professor, McGill University, Canada
  • Michele Sebag, Professor, Deputy director of Laboratoire de Recherche en Informatique, Head of A O team, CNRS, France
  • John Shawe-Taylor, Professor, Head of Department of Computer Science, University College London, UK
  • Jim Spohrer, Director, Cognitive OpenTech at IBM, California, USA
  • Masashi Sugiyama, Director of RIKEN Center for Advanced Intelligence Project, Japan and Professor for Machine learning and statistical data analysis at the Department of Complexity Science and Engineering, the University of Tokyo, Japan
  • Volker Tresp, Professor for Machine learning at the Ludwig Maximilian University of Munich and Distinguished Research Scientist at Siemens, Germany
  • Harri Valpola, toimitusjohtaja, perustaja, Curious AI, Suomi
 
Sivun alkuun