Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Elinkeinoministeri Kulmuni: Elinvoimaiset alueet vahvistavat koko Suomen kasvua

arbets- och näringsministeriet
Julkaisuajankohta 28.8.2019 12.44
Tiedote

Aluekehittämistä tarvitaan niin alueellisten erojen tasoittamiseen kuin epätasa-arvon korjaamiseen kaupunginosien välillä. Ongelmat ovat erilaisia pääkaupungissa, seutukaupungeissa tai harvaan asutuilla alueilla. Jokainen niistä tarvitsee ratkaisuja, joilla eriytymiskehitystä, epätasa-arvoa ja eriarvoisuutta voidaan vähentää ja poistaa.

– Ajattelen, että meidän poliitikkojen tehtävä on puolustaa heikompia. Se tarkoittaa niin heikommassa asemassa olevia ihmisiä kuin heikompia alueita. Koko Suomen tasapainoinen kehittäminen on koko kansakunnan etu, totesi elinkeinoministeri Katri Kulmuni keskiviikkona 28.8.2019 järjestetyssä Seutukaupunkifoorumissa Säätytalolla.

Hallituksen alueiden kehittämisen tavoitteena on alueiden välisen ja kuntien sisäisen eriytymisen vähentäminen. Näin alueiden eri vahvuudet saadaan parempaan käyttöön. Vahvuudet voivat olla esimerkiksi teollisuutta, teknologiaosaamista, bio- ja kiertotaloutta, matkailua ja muita palveluita, kaivostoimintaa tai kotimaista lähiruokaa ja muita maaseutuelinkeinoja.

– Sosiaaliseen kestävyyteen kuuluu huolenpito koko Suomesta ja maamme tasapuolisesta kehityksestä. Haluamme, että ihmisillä on aito mahdollisuus rakentaa oman elämänsä polkua riippumatta siitä, missä he elävät. Se tarkoittaa toimivaa infrastruktuuria, sujuvia liikenneyhteyksiä, työpaikkoja, kouluttautumisen ja yrittämisen mahdollisuuksia ja hyvinvointipalveluja kaikkialla Suomessa, ministeri Kulmuni painottaa.

Seutukaupunkiohjelma korostaa omaehtoista kehittämistä ja kumppanuutta

Viime hallituskaudella laaditun seutukaupunkiohjelman mukaan olemassa olevien välineiden hyödyntäminen eli omaehtoinen kehittäminen muodostaa vahvan pohjan seutukaupunkien tekemiselle. Tarvitaan kumppanuutta, välineitä ja resursseja.

Seutukaupunkiohjelman toteutuksessa hyödynnetään olemassa olevia välineitä. Aluekehittämisen rahoitus kohdennetaan pääasiassa elinkeinojen ja työllisyyden edistämiseen. Hankkeissa pitää olla mukana myös kaupunkien omaa rahoitusta. 

– Meidän on luotava aktiivisesti uusia tapoja, joilla huolehdimme kestävästä aluekehityksestä. Saamme aikaiseksi sekä jatkuvuutta että vaikuttavuutta seutukaupunkityöhön, kun ohjelmaa toteutetaan vuosina 2020–2022, painottaa ministeri Kulmuni.

Seutukaupunkiohjelman toteuttaminen käynnistyi keskiviikkona 28.8.2019 elinkeinoministeri Kulmunin kokoon kutsumassa Seutukaupunkifoorumissa. Foorumissa keskusteltiin viime hallituskaudella laaditusta seutukaupunkiselvityksestä sekä sen pohjalta valmistellusta seutukaupunkiohjelmasta.

Lisätiedot

elinkeinoministerin erityisavustaja Jenny Hasu, p. 029 504 7213

 
Sivun alkuun