Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Energia-alaa, pk- ja startup-yrityksiä sekä innovaatiota koskeva yhteistyö syvenee Suomen ja Etelä-Korean välillä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 10.6.2019 13.59
Uutinen
Kuva: Juhani Kandell / Tasavallan presidentin kanslia

Korean tasavallan presidentti Moon Jae-in ja puolisonsa Kim Jung-sookin ovat parhaillaan valtiovierailulla Suomessa. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö yhdessä rouva Jenni Haukion kanssa. Presidentti Jae-inin valtiovierailulla 9.-11.6.2019 esillä ovat myös kaupalliset teemat, ja työ- ja elinkeinoministeriö on keskeinen keskustelukumppani ja vastinpari useissa allekirjoitettavista yhteisymmärryspöytäkirjoista (Memorandum of Understanding, MoU). Näiden tarkoituksena on toimia ylätason sateenvarjona maiden välisen yhteistyön kehittämiselle.

Korean tasavallan presidentti Jae-inin vierailun yhteydessä elinkeinoministeri Katri Kulmuni on tänään allekirjoittanut Suomen puolesta yhteisymmärryspöytäkirjan yhteistyön vahvistamisesta energia-alalla Korean tasavallan kauppa-, teollisuus- ja energiaministeriön ja Suomen tasavallan työ- ja elinkeinoministeriön välillä. Samassa tilaisuudessa ministeri Kulmuni allekirjoitti myös yhteisymmärryspöytäkirjan Suomen tasavallan työ- ja elinkeinoministeriön ja Korean tasavallan pk- ja startup -yritysten ministeriön välillä.

Energia-alan yhteistyöpöytäkirjan tavoitteena on yhteistyötä vahvistamalla kiihdyttää energiamurrosta, eli siirtymistä fossiilisista energiamuodoista puhtaaseen energiaan yhteisten kehittämishankkeiden avulla. Yhteistyön aiheita voivat olla erityisesti puhtaat energiateknologiat, uusiutuva energia, tulevaisuuden energiajärjestelmät, kuten älyverkot ja energian varastointijärjestelmät.

Pk- ja startup-yritysten ja innovaatioita koskevan yhteistyöpöytäkirjan tavoitteena on start-up ja pk-yrityksiin liittyvän yhteistyön sekä laajemmin maiden innovaatiotoimijoiden ja yrityskentän entistä vahvempi verkottaminen.

Suomi ja Etelä-Korea kuuluvat molemmat maailman johtaviin tietoyhteiskuntiin, jotka panostavat koulutukseen, tutkimukseen ja teknologiseen kehitykseen. Maiden välisen kaupan ja innovaatioyhteistyön lisääminen voi auttaa molempia talouksia menestymään globaalissa kilpailussa. Vierailun aikana Etelä-Korea julkistaa startup-keskuksen ”Korea StartUp Center” perustamisen Suomeen. Keskuksen on tarkoitus toimia yritys- ja innovaatiohautomona sekä innovaatioiden kaupallistamisen edistäjänä.

Vierailuun liittyen tullaan myöhemmin allekirjoittamaan digitaalitalouden yhteisymmärryspöytäkirja.

Yhteistyö osaajavaihdossa jo vilkasta Suomen ja Etelä-Korean välillä

Pula erityisosaajista on Suomelle jo kasvun este, mutta Suomi tarvitsee lisää kansainvälisiä osaajia myös pärjätäkseen globaalissa kilpailussa investoinneista. Etelä-Korea on osaajavaihdon kannalta Suomelle kiinnostava yhteistyökumppani, sillä eteläkorealaiset ovat korkeasti koulutettuja ja heidän teknologiaosaamisensa on vahvaa. Lisäksi Suomen tasa-arvoon sekä työn ja vapaa-ajan tasapainoon pohjautuva maakuva on Etelä-Koreassa hyvä.

Osana Talent Boost -ohjelmaa TEM ja Business Finland ovat jo käynnistäneet Etelä-Koreassa osaajille kohdennettuja rekrytointitapahtumia keväällä 2019. Tavoitteena on laaja ja pitkäjänteinen yhteistyö, joka käynnistyy erityisesti teknologia-alan asiantuntijoiden rekrytoimisella Etelä-Koreasta Suomeen sekä startup-tiimien liikkuvuuden edistämisellä maiden välillä. Pitkällä tähtäimellä yhteistyö sisältää myös harjoittelija- ja opiskelijavaihtoa.

Jo valmiiksi vilkas yhteistyö osaajavaihdon saralla vahvistui entisestään, kun valtiovierailun yhteydessä Suomen ja Etelä-Korean työministerit sekä Suomen tiede- ja kulttuuriministeri allekirjoittivat erityisen Talent Boost -yhteisymmärryspöytäkirjan. Pöytäkirjan allekirjoittivat työministeri Timo Harakka ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko. Yhteistyö osaajavaihdossa hyödyttää molempia maita, ja vahvistaa Suomen ja Korean asemia globaalissa taloudessa.  

Korkean tason yritysfoorumi on valtiovierailun päätapahtumia

Yksi valtiovierailun päätapahtumista on 11.6. järjestettävä korkean tason yritysfoorumi, jonka tarkoituksena on edistää Suomen ja Etelä-Korean startupien sekä pienten ja suurten yritysten välistä verkottumista ja yhteistyötä. Osallistujina on yritysten, rahoittajien ja tutkimuslaitosten sekä valtionhallinnon edustajia.

Lisätietoja:

Yhteisymmärryspöytäkirja yhteistyön vahvistamisesta energia-alalla:
elinkeinoministerin virkamiesavustaja (EU- ja kv. asiat) Nina Alatalo, TEM, p. 050 431 8015
erityisasiantuntija (energia) Juho Korteniemi, TEM, p. 050 567 0715                    

Yhteisymmärryspöytäkirja yhteistyöstä PK- ja startup-yritysten ja innovaatioiden alalla:
elinkeinoministerin virkamiesavustaja (EU- ja kv. asiat) Nina Alatalo, TEM, p. 050 431 8015
neuvotteleva virkamies (innovaatiot, start-upit) Mari Hakkarainen, TEM, p. 050 434 4933

Yhteisymmärryspöytäkirja yhteistyöstä digitaalitalouden alalla:
neuvotteleva virkamies (innovaatiot, start-upit) Mari Hakkarainen, TEM, p. 050 434 4933

Yhteisymmärryspöytäkirja yhteistyöstä osaajavaihdon alalla:
erityisasiantuntija (Talent Boost) Laura Lindeman, TEM, p. 0295 047 205

 
Sivun alkuun