Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Energiaministeri Kimmo Tiilikainen: Kivihiilestä irti jo ehkä 2025

Ministry of Economic Affairs and Employment
Julkaisuajankohta 5.1.2018 13.30
Tiedote

– Kivihiilen energiakäytön lopettamista Suomessa jo vuonna 2025 aletaan selvittää, sanoo asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Selvitys on tarkoitus tehdä osana nyt jo käynnistettyä lainsäädännön valmistelutyötä, joka tähtää kivihiilen energiakäytön lopettamiseen vuoteen 2030 mennessä. Tämän hallitus on linjannut jo aiemmin energia- ja ilmastostrategiassaan.

Kaupunkien energiayhtiöiden kaukolämmön ja sähkön yhteistuotannossa hiilen kulutus on lisääntynyt viime vuosina poikkeuksellisesti. Se oli yksi merkittävin päästöjen lähde Suomessa vuonna 2016.

– Hiilestä irtautuminen on tehtävä kaupunkien energiayhtiöille nykyistä helpommaksi. Jo vuoden 2019 alusta pitää energiaverotusta muuttaa niin, että maakaasun kilpailukyky suhteessa kivihiileen paranee, ministeri Tiilikainen esittää.

Vaikka maakaasukin on fossiilinen polttoaine, sen ominaispäästöt ovat vain noin 60 prosenttia kivihiilen päästöihin verrattuna. Maakaasun aseman parantaminen energiamarkkinoilla tukee myös biokaasun kasvun edellytyksiä kaasun kysynnän kasvaessa. Pidemmällä tähtäimellä kivihiili kaukolämmön tuotannossa voidaan korvata uusiutuvilla energialähteillä kuten biomassalla, biokaasulla ja maalämmöllä sekä hukkalämpöjä hyödyntämällä.

Viime syksynä julkaistut raportit osoittavat, että nopeita lisätoimia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi tarvitaan maailmanlaajuisesti. Suomi oli perustamassa parin kymmenen maan kansainvälistä Irti hiilestä -koalitiota.

– Myös EU joutuu jo lähivuosina miettimään omien päästövähennystavoitteidensa tiukentamista. Mitä useampi EU-maa päättää luopua hiilen energiakäytöstä ja mitä nopeammin se tapahtuu, sitä helpompaa on tiukentaa yhteisiä päästövähennystavoitteita päästökaupan piirissä, toteaa Tiilikainen.

Lisätiedot:
energiaministerin erityisavustaja Vilhartti Hanhilahti, p. 040 836 4823
teollisuusneuvos Petteri Kuuva, TEM, p. 029 506 4819

 
Sivun alkuun