Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Energiatukea Turun Toriparkin aurinkolämpöjärjestelmään

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 7.12.2018 12.41
Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt T-Park Oy:lle enintään 1 330 000 euroa energiatukea aurinkolämpöjärjestelmän ja varaston rakentamiseen Turun kauppatorin uuden maanalaiseen parkkihalliin yhteyteen.

Rakennettava järjestelmä kerää torin mukulakivetyksen alle asennettavilla putkistoilla kesän aikana torille paistavan auringon lämpöenergian talteen ja varastoi sen torin alle energiapaalujen avulla savimaahan 50 metrin syvyyteen. Näin varastoitu lämpöenergia käytetään talvisaikaan, jolloin se kattaa maanalaisen parkkihallin lämmitystarpeen ja pitää hallin päällä olevan toripiha-alueen sulana. Ratkaisun on suunnitellut nollaE Oy.

– Aurinkolämmön varastointi luonnolliseen kaupunkirakenteeseen ja sen hyödyntäminen tähän tapaan on innovatiivinen askel ilmaston puolesta. Tällaiset hankkeet voivat olla merkittäviä näyttöjä suomalaisilta toimijoilta ja onnistuessaan suunnannäyttäjiä useille muille vastaaville lämpövarastohankkeille Suomessa ja ulkomailla. Täytyy nostaa hattua turkulaisten kekseliäälle ratkaisulle, toteaa asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Parkkihallin rakentamisen yhteydessä osa paalutettavista betonipaaluista varustetaan sisäputkella, joka mahdollistaa putkien käytön energiapaaluina. Tuotetulla lämmöllä korvataan ostosähköä, jota tarvittaisiin parkkihallin ja torikannen lämmittämiseen lämpöpumpuilla. Kesän aikana lämpövarastoon ladattava lämpöenergian määrä on 11,2 GWh.

Hanke edustaa kokonaisratkaisultaan uutta lähestymistapaa uusiutuvan energian tuotannossa ja käytössä. T-Park Oy:n mukaan hanke on monistettavissa vastaaviin paalutettaviin rakennuskohteisiin, joissa on laajoja pintoja hyödynnettävänä aurinkolämmön keräämiseen.

Energiatuki on energiapoliittinen investointitukiohjelma, jonka tarkoituksena on edistää uusiutuvaa energiantuotantoa etenkin päästökauppasektorin ulkopuolella sekä energiatehokkuutta. Valtaosa tuettavista hankkeista liittyy pienimuotoiseen sähkön- tai lämmöntuotantoon, liikennesektorin hankkeisiin tai energiatehokkuussopimusyritysten energiatehokkuusinvestointeihin. Viime vuosina tuen painopistettä on siirretty entistä enemmän uuden teknologian demonstraatio- ja referenssihankkeisiin.

Lisätiedot:
energiaministerin erityisavustaja Vilhartti Hanhilahti, puh. 040 836 4823
erityisasiantuntija Annukka Saari, TEM, puh.  029 504 7197

 
Sivun alkuun