Hyppää sisältöön

Komissiolta lisäpanos nuorisotyöttömyyteen

Julkaisuajankohta 5.2.2015 13.58
Uutinen

Euroopan komissio nopeuttaa kesällä 2013 annetun nuorisotyöllisyysaloitteen (YEI) varojen käyttöä. Euroopan sosiaalirahaston alainen nuorisotyöllisyysaloite on suunnattu tukemaan muun muassa erilaisia oppisopimus- ja harjoittelujärjestelyjä.

EU:n johtajat ja työministerit sopivat heinäkuussa 2013 nuorisotyöttömyyttä ehkäisevistä toimenpiteistä. Yhteinen julistus korostaa nuorisotakuuta ja EU-rahoitusta kansallisen rahoituksen täydentäjänä. Tämän myötä EU:n vuosien 2014–2020 rahoituskehyksissä on varattu 6 miljardia euroa alueille, joilla nuorten työttömyysaste nuorisotyöttömyysaste on yli 25 prosenttia.

Komissio on tehnyt esityksen ESR-asetuksen muutoksesta, jolla myönnetään nuorisotyöllisyysaloitteen varoja miljardi euroa käytettäväksi nopeutetulla aikataululla. Aloitteesta ja täten muutoksesta hyötyviä maita on kaikkiaan 20. Suomi ei ole nuorisotyöttömyysaloitteen tukemien maiden joukossa, sillä Suomessa nuorten työttömyysaste on kaikilla alueella matalampi kuin vaadittu 25 prosenttia. Ehdotuksen käsittely Euroopan neuvostossa ja parlamentissa on käynnistymässä.

ESR-rahoituksen muutos kasvattaa nuorisotyöllisyysaloitteesta hyötyvien maiden ennakkorahoituksen osuutta, jolloin rahoitettavat hankkeet voivat käynnistyä nopeammin. Komission arvioiden mukaan tällä toimella voidaan saavuttaa tänä vuonna jopa 650 000 nuorta, mikä on merkittävästi aiempia suunnitelmia enemmän.

Nuorisotyöllisyysaloitteen varojen lisäksi rakennerahastovaroja voidaan hyödyntää nuorisotakuun toimeenpanossa kaikissa jäsenmaissa. Nuorisotakuun tavoitteena on, että kaikissa jäsenmaassa pystytään tarjoamaan alle 25-vuotiaille nuorille työ-, oppisopimus tai koulutustarjous neljän kuukauden kuluessa. Kaikki EU:n jäsenmaat, Suomi mukaan lukien, ovat sitoutuneet nuorisotakuun toimeenpanoon.

Juncker Commission makes 1 billion euro available for the young unemployed

Lisätiedot:

erityisasiantuntija Janne Savolainen, TEM, p. 029 506 7042

Sivun alkuun