Hyppää sisältöön

Maahanmuuttajien työllistymistä nopeuttava kokeilu kiinnostaa kansainvälisesti

Ministry of Economic Affairs and Employment
Julkaisuajankohta 19.3.2018 14.57
Uutinen

Työministeri Jari Lindström, kansliapäällikkö Jari Gustafsson ja Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen tutustuivat 19.3.2018 Kotouttamisen SIB-hankkeen toteuttamiseen Fazerilla yhdessä kansainvälisen mediaryhmän kanssa.

Kotouttamisen SIB -hankkeen tavoitteena on työllistää 2 500 maahanmuuttajaa Suomessa vuosien 2016–2019 aikana. Kokeilussa yhdistetään maahanmuuttajille suunnattu koulutus ja työ joustavalla tavalla sekä lisätään työssä oppimisen mahdollisuuksia.

– Vuoden 2015 maahanmuuttoaalto osoitti, että kotouttamispolitiikkaamme kaipasi päivitystä. Yksi tavoitteistamme oli nopeuttaa siirtymistä työelämään. Nopea työllistyminen on avainasemassa maahanmuuttajien kotoutumisessa, työministeri Jari Lindström sanoo.

– Kotouttamisen SIB-hanke on erittäin tärkeä kokeilu etsiessämme tulevaisuuden ratkaisuja maahanmuuttajien työllistymiseen. Parhaimmillaan SIB-malli on väline, jonka avulla kaikki osapuolet voittavat: maahanmuuttajat löytävät työtä ja yritykset työntekijöitä, jotka on koulutettu niiden tarpeisiin, kansliapäällikkö Jari Gustafsson jatkaa.

Kokeiluun osallistuu yrityksiä aloilta, joilla on vaikeuksia löytää työvoimaa, esimerkiksi teollisuudesta, rakennus-, logistiikka- ja palvelualoilta. Yksi mukana olevista yrityksistä on Fazer. Kokeilua toteutetaan tällä hetkellä Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, mutta sitä ollaan laajentamassa myös muualle Suomeen.

Kokeilu on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta erityisesti rahoitusmallinsa takia. Vaikuttavuusinvestoimisen SIB-mallissa (Social Impact Bond) sijoittajat rahoittavat toiminnan ja kantavat taloudellisen riskin. Kotouttamisen SIB -rahastolle on kerätty nyt yhteensä 14,2 miljoonaa euroa. Se on Euroopan suurin SIB-rahasto sijoitetun pääoman määrässä.

Euroopan investointirahasto on sijoittanut kokeiluun 10 miljoonaa euroa. Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen ja kansainvälinen mediaryhmä tutustuivat hankkeeseen osana InvestEU-kampanjaa.

Lue lisää kokeilusta

Lisätiedot:

Maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen, TEM, p. 029 50 47112

Sivun alkuun