Hyppää sisältöön

Maahanmuuttajien työllisyyskokeilusta rohkaisevia tuloksia

Ministry of Economic Affairs and Employment
Julkaisuajankohta 18.2.2020 11.08
Tiedote

Maahanmuuttajien työllistämiseen keskittyneeseen kotoutumisen SIB -kokeiluun osallistuneesta 2211 maahanmuuttajasta 869 on työllistynyt joulukuuhun 2019 mennessä. Lopullisen työllistyneiden määrän arvioidaan nousevan 1000–1200 henkilöön.

Työpaikat syntyivät enimmäkseen työvoimapula-aloille, kuten ravintola-, siivous-, kuljetus- ja varastoaloille, mutta myös akateemisten alojen työpaikkoja löytyi. Kokeilussa yhdistettiin kieli- ja ammatillisia valmiuksia sisältävää koulutusta työssä oppimiseen ja työllistymisen tukeen.

– Tulosta voidaan pitää hyvänä, vaikka emme hankkeelle asetettuun 2500 työllistyneeseen maahanmuuttajaan päässeetkään, kommentoi maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

– Emme saaneet kokeiluun mukaan niin paljon maahanmuuttajia kuin aluksi ennakoimme, sillä moni kokeilun kohderyhmään kuulunut olikin hyvin nuori, jolloin on järkevää hankkia Suomessa tutkinto ennen töihin hakeutumista. Lisäksi kohderyhmää laajennettiin kansainvälisen suojelun perusteella Suomeen tulleista kaikkiin maahanmuuttajiin. Kokeilu osoitti, että hanke oli erityisen sopiva maahanmuuttajille, jotka ovat ehtineet asua Suomessa jo useamman vuoden, kertoo Hämäläinen.

Vaikuttavuusinvestoinneissa varat toimintaan tulevat sijoittajilta

Uutta kokeilussa on palvelun rahoitus, joka tehtiin yhtä vaikuttavuusinvestointimallia hyödyntäen. Kokeilu rahoitettiin yksityisellä pääomalla.

Varat toimintaan kerätään sijoittajilta, jotka kantavat myös hankkeen taloudellisen riskin. Valtio maksaa vain tuloksista eli julkiselle sektorille muodostuneesta taloudellisesta hyödystä. Työ- ja elinkeinoministeriö kilpailutti hankehallinnoijan, jonka tehtävänä on ollut kerätä rahoitus, hankkia kouluttajat, etsiä työpaikat ja haastatella TE-toimiston kokeiluun ohjaamat asiakkaat.

– Olemme pystyneet osoittamaan, että uusi nopean työllistymisen malli sopii monelle maahanmuuttajalle. Hankkeen tarjoaman tuen avulla työllistymiset tapahtuvat nopeammin ja yhä useampi maahanmuuttaja pääsee aloittamaan työuransa Suomessa, summaa ohjelmajohtaja Samir Omar FIMistä, joka toimi hankehallinnoijana hankkeessa.

Vaikuttavuus selviää seurantatiedosta, joka kerätään kolme vuotta kokeilun päättymisen jälkeen

Työ- ja elinkeinoministeriössä kokeiltiin vuosina 2016–2019 ensimmäisen kerran vaikuttavuusinvestointimallia maahanmuuttajien työllistämiseksi kotoutumisen SIB -kokeilussa. Kokeilun tavoitteena oli edistää maahanmuuttajien nopeampaa työllistymistä. Kokeilu toteutettiin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Kokeilun vaikuttavuudesta saadaan tietoa kolmen vuoden kuluttua kokeilun päättymisen jälkeen. Silloin verrataan vuosina 2016–2019 kokeilussa aloittaneiden vero- ja työttömyysetuustietoja sellaisiin maahanmuuttajiin, jotka ovat osallistuneet keskimäärin yhden vuoden pituisiin kotoutumiskoulutuksiin.

Lisätietoja:
Maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen, TEM, p. 029 504 7112
Ohjelmajohtaja Samir Omar, FIM, p. 040 077 6608

Sivun alkuun