Hyppää sisältöön

TEM selvitti pk-yritysten kokemuksia julkisissa hankinnoissa

Julkaisuajankohta 15.1.2015 8.00
Uutinen

Tuoreessa selvityksessä tarkastellaan pienten ja keskisuurten yritysten osallistumista, kokemuksia ja näkemyksiä julkisissa hankinnoissa. Selvitys toteutettiin tausta-aineistoksi vireillä olevaan hankintalain uudistukseen.

Pk-yritykset pitävät julkisen sektorin tilaajia kiinnostavina asiakkaina. Vastaajista 77,5 prosenttia pitää julkista sektoria houkutteleva asiakasryhmänä. Suurimmillaan kiinnostus oli sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavien yritysten keskuudessa. Pienet yritykset ovat kaikkien kiinnostuneimpia julkisista hankinnoista.


Yli 80 prosenttia vastaajayrityksistä oli kuitenkin kokenut hankaluuksia julkisten hankintojen toteutuksessa. Reilu 70 prosenttia vastaajista katsoo myös, että tarjouskilpailuun osallistuminen oli joskus estynyt hankaluuksien takia. Yleisimpiä hankaluuksia olivat edellytettyjen selvitysten laajuus, monimutkaiset menettelysäännöt, liian laajat kokonaisuudet ja tarjouspyynnön epäselvyys. Yli 80 prosenttia vastaajista katsoo, että menettelysääntöjen selvä keventäminen kannustaisi pieniä ja keskisuuria yrityksiä osallistumaan useammin julkisiin tarjouskilpailuihin.


Selvitys on luettavissa TEM:n verkkosivuilla osoitteessa www.tem.fi/julkaisut.


Lisätiedot:
ylitarkastaja Tarja Sinivuori-Boldt, TEM, p. 029 504 7014
vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola, TEM, p. 029 504 7018

Sivun alkuun