Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Työn tulevaisuus ja työelämän tasapaino aiheina EU:n neuvostossa

Ministry of Economic Affairs and Employment
Julkaisuajankohta 7.12.2017 10.00
Tiedote

Digitalisaatio, automatisaatio, globalisaatio, väestörakenteen muutokset ja kansainvälinen muuttoliike aiheuttavat nopeita muutoksia työmarkkinoilla. Muutokset tuovat mukanaan uusia haasteita ja mahdollisuuksia EU:n jäsenmaille.

Työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden neuvosto kokoontuu Brysselissä 7.–8.12.2017. Neuvoston on tarkoitus hyväksyä päätelmät työn tulevaisuudesta. Päätelmissä käsitellään työmarkkinoiden muutosten vaikutuksia työllisyyden hoitoon, työlainsäädäntöön ja työsuojeluun, sosiaaliturvaan ja osaamisen kehittämiseen.

Jäsenvaltioiden odotetaan työllisyys- ja sosiaalipolitiikallaan tukevan työntekijöitä työelämän siirtymissä, helpottavan ammatillista ja alueellista liikkuvuutta sekä torjuvan syrjäytymistä työmarkkinoilta.

Työelämän murros heijastuu myös neuvoston käsiteltävänä oleviin linjauksiin EU:n kasvu- ja työllisyyspolitiikasta.

Neuvosto saa kokouksessa edistymisraportin työelämän tasapainodirektiivistä. Direktiiviehdotuksella pyritään parantamaan työ-, yksityis- ja perhe-elämän yhteensovittamista sekä edistämään sukupuolten tasa-arvoa työmarkkinoilla ja hoitovelvollisuuksien tasapainoisempaa jakautumista. Suomi tukee direktiiviehdotuksen tavoitteita sekä muun muassa komission ehdotusta isyysvapaaksi.

Neuvoston kokouksessa pyritään saavuttamaan poliittinen yhteisymmärrys direktiiviehdotuksesta, jolla Kansainvälisen työjärjestö ILO:n merityöyleissopimuksen ohjeet saatettaisiin osaksi EU-lainsäädäntöä. Kyse on varustajan vastuusta, kun merenkulkija hylätään merellä sekä korvauksista, jos merenkulkija sairastuu pitkäaikaisesti tai kuolee. Suomi on jo toteuttanut direktiiviehdotuksen edellyttämät lainsäädäntömuutokset.

Neuvostossa käsitellään myös sosiaali- ja terveysministeriön vastuulle kuuluvia asioita. Suomelta on kokouksessa virkamiesedustus.

Lisätiedot:
hallitusneuvos Liisa Heinonen, TEM, p. 029 506 4131

 
Sivun alkuun