Hyppää sisältöön

Hallituksen rakenneuudistuksen valmistelu etenee

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 25.9.2013 12.37 | Julkaistu suomeksi 3.12.2014 klo 6.47
Tiedote 398/2013

Hallitus sopi elokuun lopussa budjettiriihessään rakenneuudistusohjelmasta talouden kasvuedellytysten vahvistamiseksi ja kestävyysvajeen umpeen kuromiseksi. Rakenneuudistuksen tavoitteena on paikata julkisten palvelujen ja etuuksien iso rahoitusvaje. Keinoina on saada työllisyys, talouskasvu ja julkisten palvelujen tuottavuus nousuun. Uudistukset ovat kokonaisuus, jonka täytäntöönpano paikkaa kestävyysvajeen.

Ohjelman jatkovalmistelu tehdään ministeriöiden asiantuntijoista koostuvissa ryhmissä. Työtä koordinoi johtoryhmä, jonka puheenjohtajana toimii valtiosihteeri Martti Hetemäki valtiovarainministeriöstä ja jäseniä ovat valtioneuvoston kanslian valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen, työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen, opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen ja ylijohtaja Jukka Pekkarinen valtiovarainministeriöstä. Ryhmän sihteerinä toimii finanssineuvos Mikko Spolander valtiovarainministeriöstä.

Johtoryhmä vastaa siitä, että hallitus on marraskuun 2013 loppuun mennessä käsitellyt rakenneuudistusohjelmassa luetellut toimenpiteet ja päättänyt niiden toteuttamisesta. Johtoryhmä tuottaa hallitukselle marraskuun lopulla arvion päätettyjen toimenpiteiden kokonaisvaikutuksista. Se myös raportoi työn edistymisestä pääministerin johtamalle talouspoliittiselle ministerivaliokunnalle.

Päätöksiä tehdään ennen marraskuun loppua ja sitä mukaa kuin siihen on valmius, esimerkiksi täydentävän budjettiesityksen aikataulussa.

Valmistelun vaiheet ja aikataulu

13.9.2013 Ministeriöt ovat toimittaneet suunnitelmat valmistelun toimeenpanosta uudistuksen johtoryhmälle.

17.9.2013 Valmistelusuunnitelmista on raportoitu talouspoliittiselle ministerivaliokunnalle.

4.10.2013 Ohjelman yksittäisten politiikkatoimien valmistelussa vastuulliset ministeriöt
toimittavat uudistuksen johtoryhmälle 4. lokakuuta mennessä kuvauksen valmistelutilanteesta.

16.10.2013 Talouspoliittinen ministerivaliokunta

30.10.2013 Talouspoliittinen ministerivaliokunta antaa valtiosihteeri Hetemäen työryhmän esityksestä tarvittaessa jatkovalmistelua ohjaavan palautteen.

15.11.2013 Ministeriöt toimittavat lopulliset esitykset toimenpiteiksi uudistuksen johtoryhmälle marraskuun puoleenväliin mennessä. Esityksiin sisällytetään
toimeenpanosuunnitelma ja arviot esityksien määrärahavaikutuksista sekä vaikutuksista julkisten talouden kestävyyteen.

19.11.2013 Hallituksen neuvottelu vuoden 2014 talousarvioesitystä täydentävästä hallituksen esityksestä. Täydentävään esitykseen sisällytetään rakennepaketista mahdollisesti aiheutuvat muutokset vuoden 2014 budjettiesitykseen.

28.11.2013 Hallituksen neuvottelu. Hallitus päättää rakenneohjelman toimenpiteistä puuttuvilta osin. Rakenneohjelman linjaukset tulevien vuosien osalta sisällytetään keväällä 2014 tehtävään määrärahakehykseen. Hallitus arvioi sovittujen toimenpiteiden riittävyyttä kestävyysvajeen umpeen kuromiseksi ja käynnistää tarvittaessa lisätoimenpiteiden suunnittelun.

Materiaalit kootusti osoitteessa valtioneuvosto.fi/rakenneuudistus

Uudistus koskettaa lähes kaikkia ministeriöitä. Rakennepoliittisen ohjelman kunkin politiikkatoimen yhteydessä on mainittu ensimmäisenä valmistelusta päävastuullinen ministeriö. Ministeriöt tiedottavat hallinnonalansa valmisteluun liittyvistä kuulemis- ja keskustelutilaisuuksista ja päätöksistä omilla verkkosivuillaan.

Valtioneuvoston viestintäosasto koordinoi rakennepoliittisen ohjelman viestintää. Hallituksen ja kaikkien ministeriöiden uudistukseen liittyvät tiedotusmateriaalit löytyvät kootusti osoitteesta valtioneuvosto.fi/rakenneuudistus sitä mukaa kuin niitä julkistetaan.

Sivun alkuun