Hyppää sisältöön

EU-ministerivaliokunnan kokous 6.2.2015

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 6.2.2015 11.30
Tiedote 58/2015

//Huom. Tiedotetta päivitetty klo 11.30// EU-ministerivaliokunta keskusteli hybridiuhkiin varautumisesta Euroopan unionin puitteissa; etenkin sen laajan välineistön käyttämisestä ja kehittämisestä. Ministerivaliokunnassa päätettiin, että Suomi osallistuu aktiivisesti asian valmisteluun ennen kesäkuun Eurooppa-neuvoston kokousta. Hybridiuhat ovat nousseet voimakkaasti esiin viime aikoina esimerkiksi Ukrainan kriisin myötä. Hybridiuhat ovat tarkoituksellisia tapoja aiheuttaa epävarmuutta, epävakautta ja vahinkoa eli vaikuttaa kielteisesti kohteena olevaan maahan tai kansainväliseen toimijaan.

EU-ministerivaliokunta totesi, että Suomen hallitus on onnistunut vaikuttamaan tehokkaasti Euroopan komission työohjelmaan, myös sääntelyn yksinkertaistamisen edistämiseen. Hallitus näkee, että vanhentuneiden ja muuten turhien säännöstöjen poisvetäminen sekä uusien parempi valmistelu helpottavat muun muassa yrittäjien toimintamahdollisuuksia. Ministerivaliokunta päätti tukea kokonaisuudessaan komission suunnitelmaa perua tai ottaa uudelleen tarkasteltavaksi 80 säädösesitystään.

EU-maiden sekä itäisen naapuruston päämiehet kokoontuvat Riiassa järjestettävään Itäisen kumppanuuden huippukokoukseen toukokuussa. Ministerivaliokunta korosti, että Itäinen kumppanuus on entistä keskeisempi väline Euroopan vakauden edistämisessä.  Jatkossa kumppanimaiden suhteita unioniin tulee syventää kunkin maan edellytysten mukaisesti.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 315, valtioneuvoston kanslia

Sivun alkuun