Hyppää sisältöön

Lainsäädännön arviointineuvoston asettaminen etenee

Julkaisuajankohta 30.12.2015 13.31 | Julkaistu suomeksi 31.12.2015 klo 9.34
Tiedote 690/2015

Valtioneuvoston kanslian yhteyteen perustetaan pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman mukaisesti riippumaton ja itsenäinen lainsäädännön arviointineuvosto.

Arviointineuvoston perustamisella pyritään kehittämään lainvalmistelun laatua ja parantamaan erityisesti hallituksen esitysten vaikutusarviointien laatua ja yleisemmin lainvalmistelukulttuuria. Se on kuitenkin vain yksi toimenpide lainvalmistelun pidemmän tähtäimen kehittämisessä. Valtioneuvosto antoi arviointineuvostoa koskevan asetuksen tänään 30. joulukuuta yleisistunnossaan. Asetus tulee voimaan 1. helmikuuta 2016.

Neuvoston tehtävät

Perustamisvaiheessa arviointineuvosto keskittyy hallituksen esitysluonnosten taloudellisten vaikutusten arviointeihin, mutta se voi arvioida myös muita vaikutuksia. Se voi myös säädösten tultua voimaan arvioida, ovatko lainsäädännön vaikutukset toteutuneet arvioidusti. Neuvoston tehtävänä ei ole suorittaa vaikutusarviointeja, vaan se arvioi laadittuja arviointeja. Neuvosto valitsee ne hallituksen esitykset, joista se antaa lausuntonsa. Lausunto on julkinen.

Neuvoston arvioinnin kohteena on ensisijassa esitysluonnoksen perustelujen kestävyys. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että onko esitysluonnoksen arvioinnin tietopohja riittävä arvioinnin tekemiseksi ja ovatko johtopäätökset uskottavia. Myös perustelujen läpinäkyvyyttä arvioidaan. Taloudellisilla vaikutuksilla tarkoitetaan erityisesti sääntelyn noudattamisesta aiheutuvia kertaluonteisia ja toistuvia kustannuksia ja hyötyjä yrityksille, yksityisille henkilöille ja julkiselle taloudelle. Arviointineuvosto voi ottaa kantaa, mikäli valittu keino näyttäisi olevan selvässä epäsuhdassa asetettuihin tavoitteisiin nähden.

Arviointineuvosto voi myös antaa lausuntoja muiden säädösluonnosten vaikutusarvioinneista, kuten esimerkiksi merkittävistä asetustasoista säännöksistä tai EU-lainsäädäntöön liittyvistä vaikutusarvioinneista.

Neuvoston kokoonpano

Arviointineuvostossa on puheenjohtaja ja kaksi varapuheenjohtajaa. Lisäksi neuvostoon voidaan nimittää enintään kuusi muuta jäsentä.

Valtioneuvoston yleisistunto nimittää neuvoston puheenjohtajan ja muut jäsenet kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Neuvosto valitsee keskuudestaan itselleen kaksi varapuheenjohtajaa. Puheenjohtajalta edellytetään laaja-alaista tuntemusta yhteiskunnan ohjausmekanismeista ja arviointityöstä. Puheenjohtaja edustaa arviointineuvostoa ja linjaa sen toimintaa.

Arviointineuvoston jäsenet nimitetään henkilökohtaisen asiantuntijuutensa perusteella. Jäsenet eivät voi tehtävässään edustaa edunvalvontaorganisaatiota, mutta voivat olla edunvalvontaorganisaation palveluksessa. Valtioneuvoston kanslia nimittää neuvoston sihteerit ja mahdolliset pysyvät asiantuntijat. Neuvoston puheenjohtaja ja jäsenet tullaan nimittämään alkuvuodesta 2016.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Sanna Helopuro, p. 0295 160 170, valtioneuvoston kanslia

Asetuksen istuntoaineisto

Sivun alkuun