Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Merivoimille uusi pintatorjuntaohjusjärjestelmä

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 6.7.2018 9.00
Tiedote

Puolustusministeri Jussi Niinistö on 5.7.2018 valtuuttanut Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tekemään sopimuksen Pintatorjuntaohjus 2020 -järjestelmän (PTO2020) hankinnasta.

Hankittava järjestelmä korvaa nykyisen Meritorjuntaohjus 85M-järjestelmän, joka tulee elinkaarensa päähän 2020-luvulla. Uudet PTO2020-ohjukset asennetaan Hamina- ja Laivue 2020 -luokan aluksille sekä ajoneuvoalustoille. Järjestelmän suunniteltu elinkaari ulottuu 2050-luvulle.

Kilpailutuksen tuloksena on päätetty hankkia israelilainen Gabriel-ohjusjärjestelmä. Valintaprosessissa olivat mukana: Kongsberg (NSM), Norja; MBDA, (EXOCET), Ranska; Boeing, (Harpoon), USA; SAAB, (RBS15), Ruotsi ja Israel Aerospace Industries, (Gabriel), Israel.

Hankinnassa keskeisiä valintakriteereitä olivat saavutettava suorituskyky, hankintakustannukset ja elinkaarikustannukset. Hankittavia määriä ei tulla avaamaan julkisuudessa.

Hankittava kokonaisuus sisältää laukaisuyksiköt, pintatorjuntaohjukset, simulaattorit ja testilaitteet, varaosia sekä koulutusta. Toimitukset tapahtuvat vuosien 2019 - 2025 aikana.

Hankinnan arvo (0% alv) on 162 miljoonaa euroa ja siihen sisältyy 193 miljoonan euron optio. Mahdollisesta option lunastamisesta päätetään erikseen.

Pintatorjuntaohjus 2020 on tärkeä osa puolustusvoimien suorituskykyä, minkä vuoksi järjestelmän ylläpitokyky luodaan Suomeen. Hankinnassa varmistetaan huoltovarmuuden turvaaminen koko elinjakson ajalle. Arvion mukaan hankinnan työllistävä vaikutus Suomessa on noin 179 henkilötyövuotta ajalla 2022-2050.

Pintatorjunnalla tarkoitetaan tulenkäyttöä vihollisen pinta-aluksia vastaan. Pintatorjuntaohjus kykenee kauaskantoiseen vaikuttamiseen ja sitä voidaan käyttää myös maamaaleja vastaan. Merivoimien pintatorjuntakyky koostuu ohjustulenkäytöstä, merimiinoittamisesta sekä tykistön ja rannikko-ohjusten tulenkäytöstä. Uudella pintatorjuntaohjusjärjestelmällä luodaan vastustajalle pidäke ja uhka sekä Suomelle kyky vastata modernin ja kehittyvän taistelukentän uhkiin myös tulevaisuudessa.

Lisätietoja antavat:

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksella insinöörikomentajakapteeni Pauli Korhonen, puh. 0299 800 (vaihde)
Merivoimien esikunnassa kommodori Veli-Petteri Valkamo, puh. 0299 800 (vaihde)
Puolustusministeriössä hallitusneuvos Tarja Jaakkola, puh. 0295 140 410

 
Sivun alkuun