Ministeri Tiilikainen keskusteli Nuorten Agenda 2030 -ryhmän kanssa kestävän kehityksen edistämisestä Suomessa

Ympäristöministeriö 4.4.2018 17.33
Tiedote
Ministeri Tiilikainen keskusteli Nuorten Agenda 2030 -ryhmän kanssa kestävän kehityksen edistämisestä Suomessa

Nuorten Agenda 2030 -ryhmän edustajat haluavat varmistaa, että kestävä kehitys on esillä myös Suomen EU-puheenjohtajuusvalmisteluissa. Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen tapasi Nuorten Agenda 2030 –ryhmän uudet edustajat keskiviikkona 4. huhtikuuta.

Tiilikaisen ja pääministeri Juha Sipilän aloitteesta perustettu ryhmä toimii Suomen kestävän kehityksen toimikunnan rinnalla sparraten päättäjiä kestävän kehityksen toimeenpanossa. Uuden ryhmän toimikausi alkoi 1.3.2018 ja päättyy vuoden lopussa.
 

"Yhteistyö edellisen ryhmän kanssa oli palkitsevaa: nuoret olivat aktiivisia, osaavia ja sitoutuneita kestävän kehityksen edistämiseen. Uskon uuden ryhmän jatkavan työtä yhtä suurella taidolla ja innostuksella", kestävän kehityksen toimikunnan varapuheenjohtaja, ministeri Kimmo Tiilikainen sanoi ryhmän edustajille.

Nuorten agenda 2030 –ryhmän ja ministerin yhteistapaamisessa ideoitiin erilaisia keinoja vaikuttaa Agenda 2030:n toteuttamiseen Suomessa. Nuorten Agenda2030 -ryhmä aikoo nostaa esille tarvetta tulevien sukupolvien valtuutetulle, osallistua kestävän kehityksen seurantaan, vaikuttaa omien sidosryhmiensä kanssa tuleviin eduskunta- ja maakuntavaaleihin sekä varmistaa, että kestävä kehitys on esillä Suomen EU-puheenjohtajuusvalmisteluissa.

Viime kaudella ryhmä mm. järjesti kestävän kehityksen presidenttivaalipaneelin, jossa ilmastoon ja nuoriin liittyviin kysymyksiin saatiin vastauksia kuudelta presidenttiehdokkaalta, sekä kävi puhumassa eri järjestöjen tilaisuuksissa. ”Nuoret nähtiin tasavertaisina vaikuttajina, ei vain seminaariosallistujina”, kertoi edellisen kauden jäsen Heta Heiskanen.

Eri puolilta Suomea nimettyjen nuorten tehtävänä on myös viestiä kestävän kehityksen haasteista sekä innostaa oman alueensa nuoria mukaan konkreettiseen kestävän kehityksen työhön.

”Nuorisoagentit ovat loistava tapa saada aikaan konkreettista muutosta. Nuoret ovat parhaita innostamaan toisia nuoria mukaan vahvistamaan kestävää kehitystä”, Tiilikainen totesi. Ministerin mukaan nuoret ymmärtävät hyvin myös kestävän kehityksen globaalin luonteen ja ministeri rohkaisi heitä toimimaan myös kansainvälisesti.

Nuorten Agenda 2030 -ryhmä toimii yhteistyössä ympäristöministeriön sekä valtioneuvoston kanslian ja ulkoministeriön kanssa ja lähettää edustajan Kestävän kehityksen toimikunnan kokouksiin.

Lisätietoja

Kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri Annika Lindblom, ympäristöministeriö, p. 0295 250 163, etunimi.sukunimi@ym.fi

Ministeri Tiilikaisen erityisavustaja Taru Savolainen, ympäristöministeriö, p. 040 535 8622, etunimi.sukunimi@ym.fi