Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ministeri Toivakka: EU:n yhtenäisyys on Suomelle turvallisuuskysymys

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 2.2.2015 13.39
Tiedote 49/2015

Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa tänään puhunut eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka korostaa Euroopan unionin yhtenäisyyden tärkeyttä Suomen turvallisuudelle.

- Turvallisuus oli keskeinen peruste, miksi suomalaiset äänestivät EU-jäsenyyden puolesta 20 vuotta sitten. Turvallisuus on keskeinen peruste, miksi Suomen pitää vaalia EU:n yhtenäisyyttä myös ulkopolitiikassa. EU:n hajanaisuus pelaisi voimapolitiikan pussiin, Toivakka sanoi puheessaan.

Toivakka muistutti luennossaan, että Euroopan perusarvoja ja yhtenäisyyttä haastetaan tällä hetkellä kovaa.

- Euroopan arvoja ja yhtenäisyyttä haastavat ääriliikkeet, joille eurooppalainen vapaus on jostakin syytä pelottavaa. Eurooppaa haastaa myös Venäjä, joka on Ukrainassa rikkonut kansainvälistä oikeutta ja horjuttanut Euroopan yhteistä turvallisuutta. Myös unionin sisällä on jäsenmaita, jotka eivät näytä kunnioittavan kaikkia eurooppalaisia arvoja, Toivakka sanoi.

Toivakka arvioi, että Suomessakin on aiempaa enemmän ihmisiä, jotka kyseenalaistavat Suomen paikan Euroopan unionissa, osana läntistä arvoyhteisöä.

- Luulimme, että voimapolitiikan aika Euroopassa olisi ohi. Ukrainan kriisi osoittaa, että olimme valitettavasti väärässä.  Kriisin hoitamisessa Suomi on asemoitunut EU:n rakentavaan keskikastiin. Valintaa on Suomessa kritisoitu, mutta itse pidän sitä ainoana oikeana linjana. Vaikka EU ei ole puolustusliitto, on Suomi EU:n jäsenenä paremmassa turvassa kuin unionin ulkopuolella, Toivakka sanoi.

Toivakka muistuttaa, että Suomi tarvitsee eurooppalaista yhteistyötä ratkaisemaan paitsi turvallisuuteen, myös talouteen ja esimerkiksi ilmastonmuutokseen liittyviä haasteita.

- EU:n kautta pystymme vaikuttamaan siihen, mihin suuntaan Euroopan talous kehittyy. Yksin Suomen olisi vaikea käydä tasavertaisia kauppaneuvotteluita Yhdysvaltojen ja muiden talousjättien kanssa, Toivakka sanoi.

Lisätietoja: eurooppa- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja Pasi Rajala, puh. 0400 464 393

 
Sivun alkuun