Pääministeri Sipilä isännöi itsenäisyysjuhlaa sadoille lapsille

Valtioneuvoston viestintäosasto 30.11.2018 10.29
Tiedote 567/2018

Pääministeri Juha Sipilä isännöi lapsille järjestettävää Suomen lastenjuhlaa itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta. Vieraiksi on tulossa yli 500 koululaista eri puolilta Suomea.

Juhlan aluksi pääministeri Sipilä kättelee ja toivottaa tervetulleeksi jokaisen juhlaan saapuvan lapsen. Jokainen Suomen kunta on voinut lähettää juhlaan kaksi 10-vuotiasta lasta. Juhlallisen alun jälkeen lapsilla on mahdollisuus kiertää erilaisissa toimintapisteissä. Juhlan teemana on lukeminen ja kirjallisuus. Samana päivänä juhlitaan uuden keskustakirjasto Oodin avajaisia. Oodi on Helsingin kaupungin ja valtioneuvoston Suomi100-hanke.

Lapsia tervehtivät juhlissa kirjoista tutut hahmot, ja heitä viihdyttää muun muassa taikuri Aatu Itkonen. Improvisaatioryhmä Lonkka esittää kohtauksia lapsille tutuista kirjoista. Kirjailija Timo Parvela vie vieraat Ella-kirjojen maailmaan. Juhla tallentuu myös sarjakuvaan, joka toimitetaan vieraille juhlien jälkeen. Juhlassa on myös yllätysesiintyjä, joka paljastuu lapsille vasta paikan päällä. Myös tarjoilu on saanut inspiraatiota kirjallisuudesta. Herkkupöydistä löytyy muun muassa Koiramäen kuumia nakkisämpylöitä, Annelin ja Onnelin vihannesvartaita, Harry Potterin molekyylikaramellibuffet ja Neropatin päiväkirjaleivoksia.

Suomen lasten itsenäisyysjuhla pidettiin ensimmäisen kerran viime vuonna Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

"Lasten oma itsenäisyysjuhla oli minulle yksi mieleenpainuvin Suomi100-tapahtuma viime vuonna. Siksi halusin tälle tilaisuudelle jatkoa. Toivon, että tästä muodostuu perinne", pääministeri Juha Sipilä sanoo.

"Itsenäisessä Suomessa ylisukupolvisuuden roolia ei voi korostaa liikaa. Itsenäisyyspäivänä muistellaan paljon historiaa, menneiden sukupolvien työtä, ja se on arvokas asia. Yhtä tärkeä on myös miettiä Suomen tulevaisuutta ja huomioida nuoret sukupolvemme", pääministeri jatkaa.

Juhla järjestetään Säätytalolla Helsingissä. Juhla tehdään yhdessä Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Lapsiasiavaltuutetun toimiston kanssa.

Valtioneuvoston kanslian ennakkotiedote juhlista

Juhlan tunniste sosiaalisessa mediassa: #suomenlastenjuhla

Kuvia viime vuoden juhlista

Lisätietoja: tuotantopäällikkö Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, p. 0295 160 220, ja viestintäpäällikkö Mari-Kaisa Brander, p. 040 131 3388, valtioneuvoston kanslia.