Pääministeri Sipilä pohjusti Suomen EU-puheenjohtajakautta Portugalissa

Valtioneuvoston viestintäosasto 2.10.2018 17.51
Tiedote 449/2018

Pääministeri Juha Sipilä on aloittanut Suomen EU-puheenjohtajakautta pohjustavan maakierroksen tapaamalla Portugalin pääministeri António Costan Lissabonissa tiistaina 2. lokakuuta 2018. Pääministeri Sipilä pyrkii neuvottelemaan kaikkien EU-maiden pääministerien kanssa ennen heinäkuussa alkavaa EU-puheenjohtajakautta.

”Ensi syksyn asialista on painava: Britannian EU-eroon liittyvät kysymykset, neuvottelut unionin monivuotisista rahoituskehyksistä sekä muuttoliikkeestä jatkunevat”, pääministeri Sipilä totesi.

”Suomen puheenjohtajuuskaudella EU:ssa eletään tärkeää vaihetta, jolloin nimitetään uusi komissio ja hyväksytään strategiset painopisteet tulevien vuosien työlle. Korostin tapaamisessamme, että unionin on tärkeää panostaa muun muassa kestävän kasvun ja turvallisuuden edistämiseen”, pääministeri Sipilä kertoi.

Pääministerit keskustelivat myös EMU:n kehittämisestä, muuttoliikkeestä, ilmasto- ja energia-asioista, biotaloudesta, digitalisaatiosta ja tekoälystä. Lisäksi keskusteluissa olivat esillä maiden kahdenväliset suhteet.

”Suomella ja Portugalilla on hyvä suhde ja paljon yhteneväisyyksiä. Olemme molemmat pieniä EU-maita unionin laidalla ja sekin saa meidät näkemään monet keskeiset EU-asiat samasta näkökulmasta”, pääministeri Sipilä sanoi.

”Puhuimme myös metsäasioista. Sekä Portugalissa että Suomessa metsätaloudella on merkittävä rooli kansantaloudelle. Uskon, että voimme kehittää yhteistyötä vahvasti myös tällä sektorilla”, pääministeri Sipilä sanoi.

Pääministeri Sipilä ja Pääministeri Costa osallistuivat myös Nokian uuden pääkonttorin vihkiäisiin sekä suomalais- ja portugalilaisyritysten seminaariin. Team Finland -vienninedistämismatkaan osallistuu 14 suomalaisyritystä, ja sen teemana on bio-, kierto- ja metsätalous.

Pääministeri Sipilä jatkaa Portugalista matkaansa Espanjaan, missä hän tapaa torstaina 4. lokakuuta Espanjan pääministeri Pedro Sánchezin. Suomi, Portugali ja Espanja julkistavat tapaamisen yhteydessä yhteisen bio- ja kiertotalousyhteistyötä koskevan julkilausuman.

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia