Hyppää sisältöön

Pääministeri Stubb: Luottoluokituspäätös korostaa rakenneuudistusten tarvetta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 21.3.2015 12.21 | Julkaistu suomeksi 23.3.2015 klo 10.04
Tiedote

Pääministeri Alexander Stubb kommentoi Fitch Ratingsin perjantai-iltana antamaa luottoluokituspäätöstä.

"Suomen parhaan mahdollisen AAA-luottoluokituksen säilyminen on tietysti hyvä uutinen. Ilman määrätietoisia päätöksiä se ei kuitenkaan tule säilymään. Ensi vaalikaudella on laitettava valtion ja kuntien menot tasapainoon sekä tehtävä rohkeita rakenteellisia uudistuksia työn lisäämiseksi", Stubb sanoo.

Fitch kertoo luokituksessaan syitä Suomen AAA-luokituksen säilymiselle. Näitä ovat esimerkiksi Suomen vahvat poliittiset ja sosiaaliset instituutiot, Suomen vahvat näytöt vastuullisesta talouspolitiikasta ja yhteisymmärrys talouspolitiikan linjasta yli puoluerajojen. Fitch myös odottaa, että seuraavakin hallitus sitoutuu saattamaan Suomen velkaantumisen kestävälle tasolle sopeutustoimin ja rakenteellisilla uudistuksilla. Talouden näkymät ovat kääntyneet arviossa negatiivisiksi.

"Ensi vaalikauden alussa on sovittava sopeutustoimista, joilla tasapainotetaan valtion ja kuntien taloutta. Sopeutustoimien mittakaava on syytä sitoa valtiovarainministeriön arvioon. Päätökset on tehtävä heti, vaikka niiden toimeenpano jaksotettaisiinkin useammalle vuodelle", Stubb sanoo.

"Sopeutuksen ohella tarvitaan ehdottomasti rakenteellisia uudistuksia. Eläkeuudistusta koskevat esitykset on annettava eduskunnalle viipymättä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on vietävä maaliin. Työmarkkinajärjestöjen kanssa on sovittava pitkäaikaisesta, äärimaltillisesta ja työllisyyttä lisäävästä palkkaratkaisusta. Nämä eivät kuitenkaan riitä. Toimia tarvitaan sekä työn kysynnän että tarjonnan lisäämiseen. Näkymä kääntyy positiiviseksi vain rohkeilla työtä lisäävillä uudistuksilla", Stubb päättää.

Alexander Stubb
Sivun alkuun