Hyppää sisältöön

Puolueiden sääntelyryhmä sai yli 400 esitystä sääntelyn purkamiseksi ja parantamiseksi

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 13.3.2015 11.41
Tiedote 136/2015

Puolueiden yhteinen paremman sääntelyn ryhmä luovutti tänään eduskuntaryhmien puheenjohtajille yli 400 kansalaisilta, järjestöiltä, puolueilta ja yrityksiltä tullutta esitystä sääntelyn purkamiseksi, sujuvoittamiseksi ja parantamiseksi.

"Mukana on kaikenlaisia esityksiä kauppojen aukioloaikojen vapauttamisesta rakentamisen sääntelyyn. Tämä aineisto on nyt kaikkien puolueiden käytössä, työ voi alkaa", puolueiden yhteisen sääntelyryhmän puheenjohtaja, ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

Esitykset luovutettiin eduskuntaryhmille sellaisinaan, ilman karsintaa. Poliittisen harkinnan aika on Grahn-Laasosen mukaan, kun seuraava hallitus aloittaa.

"Osa esityksistä on toteuttamiskelpoisempia kuin toiset. Jokaisella puolueella on omat painotuksensa. Pidän itse tärkeänä, että sääntelyn purkaminen on vahvasti seuraavan hallituksen agendalla. Työ on nyt saatu hyvin alkuun. Se, että esityksiä tuli kansalaisilta tulvimalla, kertoo siitä, että sääntelyn purkamiselle on tilausta ja edessä on iso savotta", Grahn-Laasonen sanoo.

Ryhmä sai lyhyessä ajassa noin 400 erilaista ehdotusta kansalaisilta, järjestöiltä ja puolueilta paremmasta sääntelystä, sääntelyn purkamisesta ja sujuvoittamisesta. Ehdotuksia pystyi jättämään oikeusministeriön Ota Kantaa foorumille 17.10–30.11.2014 sekä työryhmän sihteereille. Ehdotukset koottiin yhteen hallinnonaloittain, ja puolueiden sääntelynpurkuryhmä teetti niistä suppean arvioinnin ministeriöissä.

Paremman sääntelyn ryhmä kuuli työskentelynsä aikana lisäksi lainvalmistelun asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, miten lainsäädännön laatua voitaisiin parantaa. Ryhmä on keskustellut muun muassa kansliapäälliköiden OHRA-työn pohjalta mallista, jossa kaikki uudet lait ja säädökset kävisivät läpi "sääntelyseulan" ennen niiden hyväksymistä sen varmistamiseksi, että valittu keino todella toimii ja on vaikuttava.

Jo lyhyessä ajassa kansalaisilta ja järjestöiltä kertyi runsaasti ehdotuksia paremmaksi sääntelyksi. Ne koskivat lainsäädäntöä, ohjeita ja käytäntöjä hallinnon eri tasoilla. Paremman sääntelyn ryhmä pitää tärkeänä, että myös jatkossa kansalaisilla on helppo tapa ja suorat väylät kertoa näkemyksensä ja parannusehdotukset sääntelystä. Työryhmä esittää, että oikeusministeriön johdolla etsittäisiin käytännössä toimiva ja hallinnollisesti kevyt tapa paremman sääntelyn ehdotusten jättämiselle ja eteenpäinmenolle.

Pääministerin koolle kutsumaan puolueiden yhteiseen Paremman sääntelyn ryhmään kuuluivat: pj. Sanni Grahn-Laasonen / KOK, Maarit Feldt-Ranta / SD, Matti Vanhanen / Kesk, Jukka Jusula / PS, Timo Juurikkala / Vihr, Anna Kontula / Vas, Marcus Rantala / RKP, Peter Östman / KD. Sihteereinä toimivat Kristiina Kokko ja Antti Vesala.  Ryhmä toimi 14.10.2014– 13.3.2015.

Normilistat ministeriöistä koottuna

Kommentteja verotusta koskeviin ehdotuksiin (VM)

Lisää aiheesta: Hallitus kerää ideoita sääntelyn parantamiseksi (Tiedote 17.10.2014)

Lisätietoja: erityisavustaja Kristiina Kokko, p. 050 3423 654, [email protected]

Sivun alkuun