Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Puolustusministeri Niinistö: Irakin koulutusoperaatioon osallistuminen kehittää puolustusvoimien suorituskykyjä

Puolustusministeriö 9.3.2016 15.00
Tiedote

Suomen osallistumisen jatkamista ja vahvistamista turvallisuussektorin koulutusyhteistyössä Irakissa käsiteltiin lähetekeskustelussa eduskunnassa keskiviikkona 9.3.2016. Puolustusministeri Jussi Niinistö totesi esittelypuheenvuorossaan, että Irakin OIR-koulutusoperaatiolla on merkitystä myös puolustusvoimien suorituskykyjen kehittämiselle erityisesti johtamisen näkökulmasta.

Pohjois-Irakin Erbilissä on OIR-operaatiossa 48 suomalaista rauhanturvaajaa kouluttamassa Irakin Kurdistanin peshmerga-ministeriön alaisia joukkoja. Nykyinen kansallinen osallistumispäätös on voimassa kuluvan vuoden elokuun loppuun saakka. Suomi on hakemassa osallistumispäätökseen 12 kuukauden jatkoa. Lisäksi tarkoituksena on kasvattaa joukkoa toisella noin 50 sotilaan vahvuisella osastolla.

Niinistön mukaan koulutusvienti ja kohdealueen omien sotilaallisten suorituskykyjen kehittäminen ovat nousseet merkittäväksi sotilaallisen kriisinhallinnan muodoksi. Sen lisäksi, että kohdemaan sotilasjoukot saavat laadukasta koulutusta, saavat suomalaiset joukot kokemusta toimimisesta kriisialueella osana isoa operaatiota.

Ministeri Niinistö nosti puheessaan esille operaation merkityksen puolustusvoimien suorituskyvyille: "OIR-operaatiosta on muodostunut Libanonin UNIFIL-operaation ohella tärkein puolustusvoimien suorituskykyjä kehittävä operaatio. Suurten joukkojen operaatio-osallistuminen palvelee parhaiten puolustusvoimien suorituskykyjen kehittämistä."

Puheenvuoro on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa www.defmin.fi/puheet.