Hyppää sisältöön

Raportti kokoaa 58 toimenpidettä yritystoiminnan edistämiseksi

Government Communications Department
Julkaisuajankohta 29.4.2015 15.26 | Julkaistu suomeksi 7.5.2015 klo 12.11
Tiedote 223/2015

Talouskasvun ja yksityisen yritystoiminnan edellytysten vahvistamisen tulisi olla yksi seuraavan hallitusohjelman strategisista painopisteistä. Globaalissa kilpailussa yritystoiminnan ja työpaikkojen sijainnista Suomella on sekä vahvuuksia että heikkouksia. Yritysten toimintaedellytyksiä määrittävän sääntelyn, viranomaistoiminnan, sopimuskulttuurin, instituutioiden ja infrastruktuurin täytyy olla kansainvälistä kärkeä. Suomella ei ole varaa antaa tässä suhteessa kilpailijoille etumatkaa.

Näin todetaan valtioneuvoston kanslian julkaisemassa virkamiesraportissa, joka listaa lähes 60 konkreettista ehdotusta yksityisen yritystoiminnan edellytysten parantamiseksi alkaneella vaalikaudella. Toimenpiteet sijoittuvat seitsemälle yritystoiminnan edistämisen kannalta tärkeäksi arvioidulle painopistealueelle, joita ovat mm. yritysten kansainvälistymisen sekä digitalouden edellyttämien valmiuksien ja työmarkkinoiden toiminnan edistäminen. Lukumääräisesti eniten toimenpiteitä esitetään rahoitusmarkkinoiden toiminnan kehittämiseen.

Esimerkkejä konkreettisista ehdotuksista ovat mm. julkisen T&K -panostuksen vahvistaminen, Team Finland -toimintamallin edelleen kehittäminen, julkisten tietovarantojen avaaminen, yritysten sähköisten palvelujen kehittäminen ja lupamenettelyiden sujuvoittaminen sekä julkisen työvoima- ja yrityspalvelun uudistaminen. Lisäksi raportissa ehdotetaan kilpailua rajoittavan sääntelyn purkamista, riskirahoituksen tarjonnan lisäämistä mm. pääomasijoitustoimintaa edistämällä sekä joukkovelkakirja- ja joukkorahoituksen edellytyksien parantamista.

Työryhmä korostaa, että raportin ehdotukset on koottu eri tahoilta eivätkä ne muodosta yhtenäistä kokonaisohjelmaa. Kunkin ehdotuksen toimeenpanoa on syytä harkita erikseen ottaen huomioon toimenpiteiden kustannukset ja vaikuttavuus, joita työn puitteissa ei ole ollut mahdollista systemaattisesti arvioida.

Raportti liittyy Stubbin hallitusohjelman kirjaukseen, jossa todettiin tarpeelliseksi valmistella seuraavalle vaalikaudelle tähtäävä, yritystoiminnan ja yritysten kasvun edellytyksiä sekä eri yritysmuotojen kohtelua kartoittava ehdotus. Hankkeen keskeinen tehtävä oli käydä läpi vaalikauden aikana julkaistuja selvitysmies- ja työryhmäraportteja ja nostaa niistä esiin toimenpiteitä, jotka ovat jääneet panematta täytäntöön. Tämän lisäksi raportti sisältää sidosryhmiltä ja asiantuntijoilta saatujen kommenttien pohjalta muodostettuja, kokonaan uusia toimenpiteitä. Hankkeessa rajaudutaan konkreettisiin politiikkatoimenpiteisiin, joilla katsotaan olevan välittömiä vaikutuksia yritystoiminnan edellytyksiin.

Yritystoimintahankkeen toteutuksesta on vastannut virkamiestyöryhmä, jossa olivat edustettuina yritystoiminnan edistämisen kannalta keskeisimmät ministeriöt. Osaan ehdotuksista liittyy ministeriöiden eriäviä näkemyksiä. Ehdotuksista ei ole pyritty löytämään poliittista yhteisymmärrystä.

Lisätietoja hankkeesta

Hankkeen loppuraportti ”58 askelta kasvuun”

Lisätietoja: talousneuvoston pääsihteeri Pekka Sinko p. 050 583 8586, valtioneuvoston kanslia

Sivun alkuun