Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Regeringen samlar idéer för bättre lagstiftning

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 17.10.2014 11.08
Pressmeddelande 452/2014

Tisdagen den 14 oktober sammanträdde regeringen med oppositionspartierna för att diskutera bättre lagstiftning i Finland. Vid mötet, som hade sammankallats av statsminister Alexander Stubb, beslutade man att arbetet för bättre lagstiftning fortsätter mellan partierna. Miljöminister Sanni Grahn-Laasonen kommer att vara ordförande för arbetet i fortsättningen.

”Det är fint att alla partier är intresserade av detta tema och att de tackade ja till denna samarbetsinvit. Flera partier har varit aktiva i frågor som gäller uppluckring av lagstiftningen. Arbetet fortsätter nu med att vi börjar samla in konkreta förslag. Jag hoppas att inte bara partierna, utan också organisationerna och alla finländare kommer med egna förslag. Alla behövs i detta arbete”, säger miljöminister Grahn-Laasonen.

Organisationerna och allmänheten kan lämna sina förslag via webbplatsen www.otakantaa.fi/battrelagstiftning fram till den 16 november. Efter detta låter regeringen göra ett sammandrag av förslagen och en bedömning av konsekvenserna. Regeringen behandlar förslagen tillsammans med partierna.

”Lagar stiftas alltid för det allmännas väl. Det finns dock situationer då lagstiftningen börjar leva sitt eget liv och t.o.m. verka mot sitt eget syfte. Det gynnar ingen. Lagstiftningen uppluckras inte endast för uppluckrandets skull. När vi eftersträvar bättre lagstiftning måste vi fundera på metoderna från fall till fall. Jag tror inte att visdomen i denna fråga ligger endast i partiernas händer. Därför är det viktigt att vi öppet också frågar efter finländarnas åsikter”, säger statsminister Stubb.

Utöver lagstiftning fokuserar gruppen på hur myndigheternas förfaringssätt kunde göras smidigare, t.ex. i fråga om tillståndsprocesserna. Arbetet syftar till att betjäna beslutsfattarna inom alla förvaltningsområden och förvaltningsnivåer.

Ytterligare information: Kristiina Kokko, miljöministerns specialmedarbetare, tfn 09 1603 9306 och Pete Pokkinen, statsministerns pressattaché, tfn 0295 160 309

 
Sivun alkuun