Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Regeringspartiernas ordförande kom överens om preciseringar till revideringen av utdelningsbeskattningen

valtioneuvoston viestintäosasto
Utgivningsdatum 4.4.2013 13.59
Pressmeddelande 153/2013

Regeringspartiernas ordförande har enhälligt kommit överens om preciseringar till utgångspunkterna för beredningen av lagstiftning om reformen av samfunds- och vinstutdelningsskatten.

Skattereformen preciseras jämfört med den utdelningsreform som man beslutade om i rambeslutet på så sätt att onoterade bolags aktieutdelningar utgör skattepliktig inkomst till 25 procent vid en åtta procents årlig avkastning beräknad på det matematiska värdet på aktierna. Detta gäller upp till ett belopp av högst 150 000 euro. Av den vinstutdelning som överskrider detta eurobelopp utgör i fortsättningen 85 procent skattepliktig kapitalinkomst.

Ett onoterat bolags utdelning som överskrider en årlig avkastning på åtta procent beskattas i fortsättningen i sin helhet på samma sätt som för börsnoterade bolag, dvs. till 85 procent som kapitalinkomst.

Av börsnoterade bolags vinstutdelningar är i fortsättningen en andel på 85 procent skattepliktig.

Strukturen och huvudpunkterna för den skattereform som man beslutade om i rambeslutet kvarstår. Samfundsskatten sänks till 20 procent. Skatten på kapitalinkomst kvarstår på 30 procent. Progressiviteten inom beskattningen av kapitalinkomst skärps så att skatten på kapitalinkomst som överskrider 40 000 euro i fortsättningen uppgår till 32 procent. Den så kallade avkastningsprocenten för onoterade bolags utdelningsskattelättnad sjunker till åtta procent. I fråga om denna avkastning utgör vinstutdelningen skattepliktig inkomst till 25 procent.

Efter preciseringarna lindras beskattningen av utdelningsinkomster, dock så att beskattningen av vinstutdelningarna från företagen med störst nettoförmögenhet skärps jämfört med rambeslutet. Enligt preliminära uppskattningar ökar preciseringarna i beskattningen av utdelningsinkomster skatteinkomsterna med ca 50 miljoner euro. Preciseringarna påverkar inkomstfördelningen så att inkomstskillnaderna minskar.

I samband med lagberedningen säkerställs de effekter på inkomstfördelningen och skatteutfallet som eftersträvas genom reformen. Samtidigt bedöms vilka ytterligare åtgärder som krävs för att begränsa inkomstomvandling och annan skatteplanering.

Regeringen kompletterar sin redogörelse om ramarna för statsfinanserna åren 2014–2017 i överensstämmelse med den preciserade modellen för skatt på utdelning. Riksdagen inleder remissdebatten om regeringens rambeslut i plenum tisdagen den 9 april.

Ytterligare information: Lasse Arvela, överdirektör, finansministeriets skatteavdelning, tfn 09 160 33150

 
Sivun alkuun