Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Selvitys: Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg rikkoi karenssisopimuksen ehtoja

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 23.4.2020 14.00
Tiedote

Puolustusministeriö on 23.4.2020 saanut valmiiksi selvityksen siitä, onko Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali (evp.) Jarmo Lindberg rikkonut ministeriön kanssa solmimaansa karenssisopimusta konsulttiyritystoimintansa käynnistämisen yhteydessä.

Selvityksen laatiminen aloitettiin sen jälkeen, kun puolustusministeriön tietoon tuli 19.4.2020, että Lindberg on perustanut konsulttiyritys Suomen kenraalikonsultointi Oy:n tammikuussa 2020.

Lindberg ja puolustusministeriö solmivat karenssisopimuksen Lindbergin siirryttyä reserviin heinäkuussa 2019. Sopimus oli voimassa tammikuun 2020 loppuun, ajalla 1.8.2019 - 31.1.2020. Karenssisopimusten tavoitteena on yleisen luottamuksen säilyminen viranomaisen puolueettomaan, lailliseen ja hyvän hallinnon mukaiseen toimintaan.

Selvityksen mukaan Lindberg on tehnyt yrityksensä perustamisilmoituksen kaupparekisteriin 9.1.2020. Patentti- ja rekisterihallitus on rekisteröinyt yhtiön kaupparekisteriin 16.1.2020.

Karenssisopimukseen sisältyvä rajoitusaika edellyttää sopimuksen allekirjoittaneelta virkamieheltä kirjallista ilmoitusvelvollisuutta uuden työn tai elinkeinotoiminnan aloittamisesta karenssisopimuksen toiselle osapuolelle, eli tässä tapauksessa puolustusministeriölle. Tällaista ilmoitusta Lindberg ei ole ministeriölle toimittanut tammikuun aikana.

Näin ollen Lindberg on rikkonut karenssisopimuksen ilmoitusvelvollisuutta koskevaa sopimusehtoa.

Puolustusministeriö pitää sopimusrikkomusta vakavana ja Lindbergin ilmoitusvelvollisuuden laiminlyöntiä moitittavana.

Lindberg on kuitenkin perustanut yrityksensä karenssisopimuksensa voimassaoloajan lopulla, joten mahdollinen karenssiaikakin olisi muodostunut hyvin lyhyeksi, enintään kolmen viikon mittaiseksi. Myöskään tosiasiallista liiketoimintaa ei aloitettu karenssiaikana. Näistä syistä puolustusministeriö ei pidä välttämättömänä vaatia Lindbergiltä karenssisopimuksen mukaista sopimussakkoa.

Liitteet:

- Selvitys kenraali (evp.) Jarmo Lindbergin liiketoiminnasta karenssisopimuksen mukaisena rajoitusaikana

- Puolustusministeriön ja Jarmo Lindbergin välinen karenssisopimus

Lisätiedot:

- Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti (yhteydenotot viestintäjohtaja Niina Hyrsky: 0295 140120)

 
Sivun alkuun