Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Sopimus Tanskan, Suomen, Norjan ja Ruotsin hallitusten välillä yhteistyöstä puolustusmateriaalialalla

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 10.3.2015 17.31
Tiedote

Tanskan, Suomen, Norjan ja Ruotsin puolustusministerit ovat tänään 10.3.2015 allekirjoittaneet puolustusmateriaalialan yhteistyötä koskevan valtiosopimuksen. Suomen puolesta sopimuksen allekirjoitti puolustusministeri Carl Haglund. Sopimus on ensimmäinen Nordefcon viitekehyksessä allekirjoitettava valtiosopimus. Sopimusta sovelletaan kahden tai useamman sopimuspuolen välillä rauhan tai kriisin aikana.

Puolustusministeri Carl Haglund pitää sopimusta konkreettisena esimerkkinä pohjoismaisen puolustusyhteistyön tiivistymisestä. "Sopimuksen puitteissa tehtävät alasopimukset mahdollistavat yhteistyön syventämisen ja luovat edellytykset yhteisille puolustusmateriaalihankinnoille ja -hankkeille sekä parantavat tutkimus- ja teknologiatyön sekä hankintojen kustannustehokkuutta", toteaa puolustusministeri Haglund. "Alasopimusten tarkoituksena on yhtenäistää viranomaismääräyksiä ja parantaa puolustusmateriaalin yhteensopivuutta sekä sopijamaiden huoltovarmuuden edellytyksiä", tarkentaa ministeri Haglund.

Sopimuksen puitteissa voidaan tehdä yhteistyötä puolustusmateriaalin elinkaaren eri vaiheissa ja luodaan mahdollisesti uusia tai päivitetään olemassa olevista järjestelyistä entistä parempia sotilaallisia valmiuksia. Tarkoituksena on hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti puolustusmateriaalialan kehittämisen valmiuksia ja välttää toimintojen tarpeetonta päällekkäisyyttä.

Sopimusta voidaan soveltaa myös kahdenväliseen yhteistyöhön Ruotsin, Tanskan ja Norjan kanssa.

Lisätietoa valtiosopimuksen sisällöstä antaa hallitussihteeri Tuomas Venho, +358 295 140 414.

 
Sivun alkuun