Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Suomi mukaan EU:n Afrikka-hätärahastoon

Ulkoasiainministeriö 12.11.2015 15.35
Tiedote 249/2015

Vallettan EU-huippukokouksen yhteydessä päätettiin torstaina EU:n hätärahaston perustamisesta (EU Emergency Trust Fund for stability and addressing root causes of irregular migration and displaced persons in Africa).

Rahaston tarkoituksena on vaikuttaa muuttoliikkeen perimmäisiin syihin kuten köyhyyteen ja konflikteihin Afrikassa. Rahastosta tuetaan myös Vallettassa hyväksyttävän toimintaohjelman toteuttamista.

Suomi osallistuu hätärahastoon 5 miljoonalla eurolla, josta 3 miljoonaa euroa menee Afrikan sarven alueelle, 1 miljoonaa euroa Sahelin alueelle sekä 1 miljoonaa euroa Pohjois-Afrikan alueelle.

Rahastoon kohdennetaan kaikkiaan 1,8 miljardia euroa EU:n rahoitusinstrumenteista ja jäsenmaat tukevat rahastoa myös suoraan.

"Suomi pitää tärkeänä Afrikan vakauden edistämistä ja muuttoliikkeen perussyihin vaikuttamista. On tärkeää kehittää talouksia, edistää työpaikkojen syntymistä ja kohentaa turvallisuutta", korostaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.

Huippukokouksen yhteydessä järjestettiin myös rahaston johtokunnan ensimmäinen kokous, jossa Suomea edusti suurlähettiläs Pertti Anttinen ulkoministeriöstä.

Suomen kehitysyhteistyö hätärahaston toimialueella on ollut viime vuosina keskimäärin 83 miljoonaa euroa. Suomi vaikuttaa kehitysyhteistyön kautta monin tavoin muuttoliikkeen syihin Afrikassa.

Esimerkkejä Suomen toiminnasta tärkeimmissä muuttoliikkeen lähtömaissa ovat Somalian terveyssektorin yhteisrahasto sekä tuki Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n terveysalan koulutushankkeelle, jossa hyödynnetään Suomen somalidiasporan terveysalan ammattilaisia. Suomi on myös käynnistämässä koulutusalan yhteistyöhanketta Eritreassa, joka on yksi tärkeimmistä Välimeren pakolaistilanteen lähtömaista.

Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä tuetaan demokratia- ja ihmisoikeushankkeita, joissa painotuksena ovat erityisesti naisten oikeudet. Näihin hankkeisiin sisältyy tuki Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n toimille Pohjois-Afrikassa. Suomi tukee alueella myös dialogiprosesseja, joilla pyritään lievittämään jännitteitä ja etsimään ratkaisuja maahanmuuton kaltaisiin ajankohtaisiin haasteisiin.

Lisätietoja: suurlähettiläs Pertti Anttinen, Afrikan ja Lähi-idän osasto, puh. 029 5351595 tai 050 9112008 sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Toivakan erityisavustaja Juha Kirstilä, puh. 040 552 8200.

Lenita Toivakka