Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Suomi tekee mittavan sijoituksen ilmastotyöhön köyhimmissä maissa

Ministry for Foreign Affairs
Julkaisuajankohta 12.10.2017 18.30
Tiedote

Tiedote 178/2017
12.10.2017

Suomi ja Maailmanpankkiryhmään kuuluva Kansainvälinen rahoitusyhtiö IFC perustavat yhteisen ilmastorahaston, joka tukee uusiutuvan ja puhtaan energian ratkaisuja ja muita ilmastohankkeita kehitysmaissa. Suomi kanavoi kaikkiaan 114 miljoonaa euroa Suomi–IFC-ilmastorahastoon, jonka kesto on 25 vuotta. Varat sijoitetaan ilmastohankkeisiin viiden seuraavan vuoden kuluessa. Kyseessä on Suomen merkittävin kansainväliseen ilmastotyöhön kohdennettu rahoitus.

"Sijoituksella Suomi lunastaa Pariisin ilmastokokouksessa tekemäänsä lupausta ohjata merkittävä osa kehitysrahoituksesta ilmastotoimiin. Samalla yhteisrahasto maailman suurimman kehitysrahoittajan kanssa avaa suomalaisyrityksille uuden ikkunan puhtaiden energiaratkaisuiden kasvumarkkinoille kehitysmaissa ", toteaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

IFC:n normaaliin käytäntöön verrattuna Suomi-rahasto mahdollistaa sijoitusten painottamisen aiempaa köyhempiin maihin ja varhaisemman vaiheen sijoituksiin. Varoja sijoitetaan ainoastaan kehitysmaihin. Finanssisijoitukset eroavat lahjamuotoisesta kehitysavusta siten, että sijoitettu pääoma palautuu takaisin ja voidaan käyttää uudelleen. Suomen rahoituksen vastineeksi myös IFC sijoittaa kaikkiin hankkeisiin pääomaansa. Tavoitteena on houkutella mukaan myös merkittävä määrä muita yksityisiä ja julkisia pääomia.

Rahoituskohteita ovat esimerkiksi kehitysmaissa toimiville yrityksille myönnettävät lainat, pääomasijoitukset ja takuut. Hyväksyttäviä toimialoja ovat muun muassa energiatehokkuus, uusiutuva energia, kestävä metsätalous ja maankäyttö, meteorologia sekä vesi- ja jätevesiratkaisut. Ilmastovaikutusten lisäksi sijoitukset tähtäävät myös kehitysvaikutuksiin, kuten työpaikkojen ja verotulojen lisääntymiseen.

IFC on maailman johtava yksityisen sektorin kehitysrahoittaja. IFC:n toimitusjohtaja Philippe Le Houérou muistuttaa, että siirtymä vähäpäästöiseen talouteen edellyttää maailmalta tuhansien miljardien dollarien panostusta. Tämä tarkoittaa myös sijoitusmahdollisuuksia yksityiselle sektorille.

"Siihen vaaditaan kuitenkin hallitusten ja yritysten yhteistyötä: esteiden poistamista vähähiilisen teknologian käyttöönotolta, poliittisten linjausten ja säädösten vahvistamista sekä investoijien saamista mukaan riskeistä huolimatta. Yhteistyömme Suomen kanssa on tärkeä askel kohti näitä tavoitteita."

Suomalaisyrityksille avautuu kansainväliseen yhteistyöhön uusia mahdollisuuksia, sillä monilla niistä on vahvaa ilmasto-osaamista ja asiantuntemusta rahastossa painottuvilla sektoreilla.

"Kehitysmaiden energia- ja vesiratkaisujen markkinoita ei tarvitse jättää tanskalaisille ja muille, jotka ovat siellä perinteisesti vahvoja. Aloitamme joulukuussa Suomessa kiertueen IFC-rahaston ja muiden uusien kehitysrahoitusvälineidemme synnyttämistä mahdollisuuksista."

Lisätietoja (12.10. Washingtonin aikavyöhykkeellä, -7 tuntia):

ulkomaankauppa- ja kehitysministerin erityisavustaja Pasi Rajala, puh. +358 400 464 393
yksikönpäällikkö Max von Bonsdorff, kehitysrahoituslaitosten yksikkö, puh. +358 295 351720

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

 
Sivun alkuun