Tutkimus: Brexit voi muuttaa globaaleja arvoketjuja

Ulkoministeriö 14.3.2019 14.56
Uutinen

Jopa kolmannes Suomen arvonlisäpohjaisesta viennistä päätyy Britanniaan kolmansien maiden kautta, paljastaa Etlan brexit-tutkimus. Globaalien arvoketjujen muutos vaikuttaisi myös suomalaisyrityksiin.

Britannian EU-eron vaikutukset voivat muodostua arvoketjujen kautta aiemmin luultua laajemmiksi, vaikka Britannian viennin merkitys Suomelle on ollut laskeva. Tämä selviää Etlan tuoreesta tutkimuksesta Brexit and indirect impact routes through global value chains. Tutkimuksen on rahoittanut ulkoministeriö.

Brexitin vaikutukset heijastuvat kahdenvälisen kaupan lisäksi kolmansien maiden kautta kulkeviin kauppareitteihin ja viime kädessä globaaleissa arvoketjuissa operoiviin suomalaisyrityksiin. Muutokset arvoketjuissa voivat olla arvaamattomia.

Tutkimus sisältää kokonaan uutta tietoa Suomen ja Britannian välillä kulkevista arvoketjuista. Perinteisiä kauppatilastoja syvemmälle menevä analyysi paljastaa, että jopa kolmannes Suomen arvonlisäpohjaisesta viennistä päätyy Britanniaan kolmansien maiden kautta. Merkittävimmät epäsuorat kauppareitit kulkevat Saksan, Alankomaiden ja Ruotsin kautta.

Tämän lisäksi noin viidesosa Suomen arvonlisäpohjaisesta viennistä jatkaa matkaansa Britanniasta eteenpäin muihin maihin. Tärkein kohde on Yhdysvallat, mutta merkittävä osa arvonlisästä myös palaa EU-maihin kuten Saksaan ja Ranskaan.

Arvonlisäpohjaisesti laskettuna Britannia on Suomelle yhä tärkeä vientimaa, vaikka sen merkitys on 15 vuoden aikana pienentynyt enemmän kuin EU-alueella keskimäärin.

Aiheesta muualla verkossa

Brexit and indirect impact routes through global value chains -tutkimus (englanniksi)

Ulkoministeriön Brexit-sivusto