Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ulkoministeri Soini EU:n ulkoasiainneuvoston kokoukseen Brysseliin

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 11.12.2015 14.55
Tiedote 282/2015

EU:n ulkoministerit kokoontuvat ulkoasiainneuvoston kokoukseen 14. joulukuuta Brysselissä. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Timo Soini. Kokouksen aiheita ovat EU:n itäinen kumppanuus, terrorismin torjunta, Libya, Irak sekä EU:n ja Turkin välinen yhteistyö kansainvälisissä kysymyksissä.

Kokouksessa keskustellaan toukokuussa 2015 pidetyn EU:n itäisen kumppanuuden huippukokouksen jälkeisestä jatkotyöstä ja EU:n itäisistä kumppanimaista. Tarkoituksena on myös käsitellä viimeaikaisia poliittisia kehityskulkuja alueen maissa.

Lisäksi tarkastellaan ulkosuhdenäkökulmasta terrorismin torjuntaan tähtäävien instrumenttien täytäntöönpanoa EU:n ulkosuhteiden korkean edustajan Federica Mogherinin tilannekatsauksen pohjalta.

Esillä on myös Irakin tilanne ja EU:n rooli alueella. Keskustelussa nousevat esiin myös ISILin vastainen toiminta ja muuttoliikekysymykset.

Kokouksessa kuullaan lisäksi YK:n pääsihteerin uuden Libya-erityisedustaja Martin Koblerin ajankohtainen tilannekatsaus. Keskustelun tarkoituksena on tuoda esiin näkemyksiä Libyan poliittisen prosessin seuraavista askelista, ja siitä miten kaikki toimijat saataisiin mukaan rauhanprosessiin.

Epävirallisella lounaalla keskustellaan Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlun kanssa EU:n ja Turkin välisestä yhteistyöstä kansainvälisissä kysymyksissä.

Ennen ulkoasiainneuvoston kokousta Suomen ja Latvian ulkoministerit isännöivät aloitteestaan epävirallisen Valko-Venäjä-aiheisen aamiaistapaamisen, johon osallistuvat EU:n ja Valko-Venäjän ulkoministerit.

Ulkoasiainneuvoston yhteydessä pohjoismaiset ulkoministerit tapaavat vaihtaakseen tietoa ja vahvistaakseen yhteistyötä pakolaiskriisiin ja hallitsemattomaan muuttoliikkeeseen liittyvissä kysymyksissä, ml. ilmiön juurisyihin puuttumisessa. 

Lisätietoja: ulkoministeri Soinin kabinettipäällikkö Raili Lahnalampi, puh. +358 50 550 7546 sekä eurooppakirjeenvaihtaja Sari Rautio, puh. +358 295 351 534.

 
Sivun alkuun