Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ulkoministeriö kokoustaa jatkossa ympäristövastuullisesti

ulkoministeriö
Julkaisuajankohta 2.4.2019 14.28
Uutinen
Ulkoministeriö kokoustaa jatkossa ympäristövastuullisesti

Ulkoministeriö on ottanut käyttöön uudet ympäristövastuulliset kokousjärjestelyohjeet. Ohjeita on jo toteutettu kahden vuoden ajan Arktisen neuvoston kokouksissa Suomessa ja nyt ne on saatettu kirjalliseen muotoon koko ulkoasianhallinnon ulottuville. Ohjeiden avulla säästetään sekä luontoa että kustannuksia.

Ympäristövastuullinen kokoustaminen on Arktisen neuvoston puheenjohtajuustiimin ja WWF Suomen yhteistyössä kehittämä konsepti, jonka avulla kokousjärjestelyissä huomioidaan vastuulliset tarjoiluratkaisut, vähennetään roskan ja hävikin määrää sekä huomioidaan keinoja vähentää päästöjä.

Valtiosihteeri Matti Anttosen mukaan uusi kestävien kokousjärjestelyiden konsepti on jatkossa kaikkien ulkoministeriöläisten vastuulla. Valtiosihteeri Matti Anttosen mukaan uusi kestävien kokousjärjestelyiden konsepti on jatkossa kaikkien ulkoministeriöläisten vastuulla. Kuva: Laura Eloranta

 

Pienestä suurta

Ympäristövastuullisten kokousjärjestelyohjeiden julkistamistilaisuudessa ulkoministeriössä valtiosihteeri Matti Anttonen muistutti avauspuheenvuorossaan miten pienetkin teot ovat merkityksellisiä kun ne tehdään koko organisaation tasolla. Ne ovat ilmastokeskustelun tuomista konkreettisiksi teoiksi, joista kaikilla ulkoministeriöläisillä on yhteinen vastuu.

 

Perusperiaatteena kestävissä kokouksissa on, että hankintoja tehdään vain tarpeeseen, vähennetään roskaa sekä hävikkiä ja tarjoiluissa suositaan sesonki- ja lähiruokaa. Järjestäjätiimi pyrkii suunnittelemaan kokouksen erilaiset siirtymiset ja ohjelmanumerot siten, että erillisiä kuljetuksia ei tarvita tai ne voidaan tehdä joukkoliikenteen avulla. Kokousmateriaalit jaetaan vain sähköisesti, eikä kokouslahjoja jaeta.

Konferenssivastaava Annariina Kukkonen (vasemmalla) iloitsee yhdessä WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohwederin kanssa yhteistyöllä syntyneen ympäristövastuullisen kokoustamisen oppaan julkistamista. Konferenssivastaava Annariina Kukkonen (vasemmalla) iloitsee yhdessä WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohwederin kanssa yhteistyöllä syntyneen ympäristövastuullisen kokoustamisen oppaan julkistamista. Kuva: Laura Eloranta

 

Ruoka on suuressa roolissa myös kokouksissa ja siksi on tärkeää harkita tarkkaan, mitä tarjoiluita valitaan. WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder korosti tilaisuudessa, että valitsemalla kasvista, lähellä tuotettua ja sesongin mukaista ruokaa tarjoiluista saadaan helposti vastuullisempia. WWF:n liha- ja kalaoppaat ovat hyvä lähde valinnan tueksi.

 

WWF Suomi aikoo ottaa ympäristövastuullisen kokoustamisen osaksi Green Office -konseptia.

Vanhat toimintatavat tarkasteluun

 Idea ympäristövastuullisista kokouksista syntyi osin ulkoministeriön Ekotiimin laatiman ympäristöstrategian innoittamana. Arktisen neuvoston ympäristövastuullisten kokousten pääsuunnittelijan, arktisen tiimin konferenssivastaava Annariina Kukkosen mukaan uusi ympäristövastuullinen toimintamalli on otettu innostuneesti vastaan kokouspaikoilla. Lisäksi konsepti on levinnyt myös muihin kuin UM:n järjestämiin isoihin tilaisuuksiin.

Ruoka on usein tärkeä osa kokouskokonaisuutta. Ympäristövastuullisissa kokouksissa painotetaan lähellä tuotettua sesonkiruokaa ja kasviksia. Ruoka on usein tärkeä osa kokouskokonaisuutta. Ympäristövastuullisissa kokouksissa painotetaan lähellä tuotettua sesonkiruokaa ja kasviksia. Kuva: Laura Eloranta

”Projektin alussa minulla oli yksi toive: toivoin, että konseptista tulee niin hyvä, että sitä aletaan noudattaa Arktisen neuvoston kokouksissa Suomen kauden jälkeenkin. Viimeisessä Arktisen neuvoston virkamieskomitean kokouksessa sain tälle vakuutuksen koko neuvoston osalta ja myös tulevan puheenjohtajamaan Islannin osalta”, iloitsee Kukkonen.

Ympäristövastuullisten kokousten pitäminen järjestäminen vaatii vanhojen toimintatapojen uudelleen tarkastelua. Ulkoministeriön uusien ohjeiden avulla kuka tahansa pääsee alkuun.

Suomessa järjestettävissä Arktisen neuvoston kokouksissa ovat muovipullot pannassa. Vesi tarjoillaan kannuista. Se on myös mainio tapa kertoa hyvästä suomalaisesta hanavedestä. Suomessa järjestettävissä Arktisen neuvoston kokouksissa ovat muovipullot pannassa. Vesi tarjoillaan kannuista. Se on myös mainio tapa kertoa hyvästä suomalaisesta hanavedestä. Kuva: Outi Koskinen

Arktisen neuvoston Suomen puheenjohtajuuskauden mottona on ollut ”yhteisten ratkaisujen etsiminen”. Se sopii loistavasti myös siirtymiseen ympäristövastuullisiin kokouksiin.

 

Anni Kivioja

Kirjoittaja on projektiavustaja ulkoministeriön arktisessa tiimissä.

 

Ulkoministeriön ympäristövastuullisen kokoustamisen ohjeet  (pdf)

WWF Suomen liha- ja kalaoppaat 

Twitterissä: #greenmeeting

Suomen puheenjohtajakausi Arktisessa neuvostossa 2017-2019

 
Sivun alkuun