FI SV EN

Vallettan huippukokous sopi konkreettisesta toimintasuunnitelmasta

Valtioneuvoston viestintäosasto 12.11.2015 14.07
Tiedote 600/2015

Vallettassa 11.–12. marraskuuta kokoontuneet Euroopan keskeisten afrikkalaisten kumppanimaiden johtajat sopivat huippukokouksen päätteeksi muuttoliikettä koskevasta poliittisesta julkilausumasta ja konkreettisesta toimintasuunnitelmasta.

35 Afrikan ja 31 Euroopan johtajaa ilmaisivat huolensa nopeasti voimistuneista muuttovirroista ja sitoutuivat poistamaan lähtöön pakottavia syitä. Toimintasuunnitelman viisi toiminta-alaa ovat:

  • Muuttoliikkeen juurisyihin vaikuttaminen
  • Laillisen liikkuvuuden lisääminen
  • Pakolaisten suojelu ja turvapaikkakysymykset
  • Taistelu salakuljetusta ja ihmiskauppaa vastaan
  • Palautukset ja takaisinotot

Toimintasuunnitelman projekteja rahoitetaan tänään perustetulla Afrikan muuttoliikerahastolla (Africa Trust Fund), jonka pääoma tulee olemaan ainakin 2mrd€, josta 1,8 miljardia koostuu EU-budjetista ja loput jäsenmaiden osuudesta. Suomi osallistuu rahastoon 5M€ osuudella. Suomi aikoo esittää rahastolle korkean teknologian projekteja, joilla luodaan pk-sektorin työpaikkoja Afrikkaan. Pääministeri Juha Sipilä korosti puheenvuorossaan, että koulutus ja työ ovat keskeisiä tekijöitä, jotka luovat nuorille uskoa tulevaisuuteen kotimaassaan.

”Yhdelläkään yhteiskunnalla ei ole varaa siihen, että nuoret ovat pitkään työttömänä. Meidän tulee tehdä yhteistyötä yksityisen sektorin kanssa rohkaistaksemme työpaikkojen luomista ja yrittäjyyttä sekä uusien innovaatioiden syntymistä esimerkiksi kommunikaatioteknologian alalla”, totesi pääministeri Juha Sipilä.

Toimintasuunnitelmassa on 16 konkreettista projektia, jotka saatetaan loppuun vuoden 2016 aikana.  Hankkeisiin kuuluu esimerkiksi digitalisaation ja start-up-yritysten tukeminen osana pk-sektorin vahvistamista sekä maataloustuotannon kehittäminen ja tuotteiden jalostusarvon nostaminen.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja Jari Haapiainen (EU-asiat), p. 0295 160 406 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia