Hyppää sisältöön

Virkamiestyöryhmä arvioimaan erityistehtäväyhtiö Solidiumin kehittämistä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 26.2.2015 14.59 | Julkaistu suomeksi 27.2.2015 klo 13.28
Tiedote 102/2015

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero on asettanut virkamiestyöryhmän arvioimaan valtion sijoitusyhtiö Solidiumin kehittämistä. Selvitystyön määräaikana on huhtikuun loppu ja tarvittavat politiikkalinjaukset tehdään eduskuntavaalien jälkeen muodostettavan uuden hallituksen toimesta.

Työryhmän puheenjohtajana toimii valtioneuvoston kanslian omistajaohjauksen osastopäällikkö Eero Heliövaara. Työryhmässä ovat edustettuina omistajaohjauksen lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) sekä valtiovarainministeriö (VM).

”Solidium on toiminut nykymuodossaan aina perustamisestaan lähtien. Valtio-omistaja katsoo, että nyt oikea aika arvioida huolellisesti järjestelyn toimivuutta ja mahdollisia muutostarpeita”, Paatero toteaa.

Työryhmän tarkoituksena on valtion omistajaintressin näkökulmasta selvittää Solidiumin nykymuotoisten toimintatapojen vahvuudet ja heikkoudet sekä mahdolliset muutostarpeet.

Työryhmän toimeksiantona on arvioida Solidiumin kehittämistä muun muassa seuraavista näkökulmista:

  • omistuksen kohteet ja niihin liittyvät niin osinkotuottoon, kotimaisiin pääomamarkkinoihin sekä muihin kansallisiin intresseihin (mm. elinkeinorakenteeseen) liittyvät näkökohdat
  • toimintastrategiat omistetuissa yhtiöissä sekä tätä tukeva tarkoituksenmukainen omistuksen määrä
  • suhde omistajaohjausosastoon ja valtioneuvoston päätöksentekoon
  • resurssien tarkoituksenmukainen käyttö
  • Solidiumin toimintamahdollisuuksien ja riittävän pääoman turvaaminen myös tulevaisuudessa

Valtion sataprosenttisesti omistama erityistehtäväyhtiö Solidium hallinnoi kansallisesta merkittävää, noin kahdeksan miljardin euron arvoista omaisuutta. Yhtiöön on sijoitettu valtion kahteentoista vähemmistöomistamaan pörssiyhtiöön tehdyt sijoitukset.

Lisätietoja: finanssineuvos Petri Vihervuori, valtioneuvoston kanslia, p. 040 487 2623, petri.vihervuori(at)vnk.fi sekä virkamiessihteeri Valtteri Aaltonen (kommentti- ja haastattelupyynnöt ministerille), valtioneuvoston kanslia, p. 050 462 6693, valtteri.aaltonen(at)vnk.fi

Sirpa Paatero
Sivun alkuun