Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

YK:n väestörahaston raportti: Naisten ja tyttöjen terveyttä ei huomioida riittävästi humanitaarisissa kriiseissä

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 3.12.2015 11.33
Tiedote 271/2015

Naisten ja tyttöjen terveyteen liittyvät tarpeet laiminlyödään liian usein luonnonkatastrofeissa ja konflikteissa, vaikka heidän henkensä riippuu usein pääsystä peruspalveluiden kuten kätilön ja HIV-suojauksen piiriin, toteaa YK:n väestörahaston (UNFPA) tuore raportti Suojaan myrskyltä.

Maailmassa on tällä hetkellä noin 100 miljoonaa ihmistä humanitaarisen avun tarpeessa. Heistä noin 26 miljoonaa on lisääntymisiässä olevia naisia ja tyttöjä. Kolme viidestä äitiyskuolemasta tapahtuu maissa, jotka luokitellaan luonnonkatastrofin tai konfliktin takia hauraiksi valtioiksi. Joka päivä 507 naista kuolee hauraissa valtioissa raskauteen ja synnytykseen.

”Naiset ja tytöt kantavat usein katastrofin iskiessä raskaimman taakan, mutta heidän erityistarpeensa jäävät huomiotta.  Perinteinen humanitaarinen apu keskittyy liian usein tarjoamaan ruokaa ja suojaa, joka on tietenkin välttämätöntä. Mutta se ei riitä", sanoo YK:n väestörahaston aluejohtaja Heimo Laakkonen, joka esitteli tänään raportin sisältöä Helsingissä.

"Ilman perheen ja yhteisön suojaa sekä kansainvälistä tukea naiset ja tytöt joutuvat usein seksuaalisen väkivallan uhreiksi, kärsivät ei-toivotuista raskauksista ja sukupuolitaudeista. UNFPA työskentelee muun muassa mahdollistaakseen naisille turvalliset synnytyspalvelut tilanteesta riippumatta – tavoitteena turvata sekä äidin että lapsen terveys."

Naisten ja nuorten tyttöjen terveyden ja oikeuksien suojeleminen voi vauhdittaa kriiseistä toipumista. Keinoja ovat esimerkiksi synnytys- ja neuvolapalveluiden, ehkäisyn ja HIV-lääkityksen sekä raiskauksien uhrien hoidon tarjoaminen. Erityisen tärkeää on palautumiskyvyn kehittäminen eli esimerkiksi riskien hallinta, yksilöiden palautumiskyvyn vahvistaminen sekä seksuaalioikeuksien- ja terveyden turvaaminen.

”Humanitaarisen avun tukiessa sukupuolten välistä tasa-arvoa ja vastatessa kaikkien – myös naisten ja nuorten tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyviin tarpeisiin – se voi toimia kriisin jälkeen perustana nopealle yhteiskunnan normalisoitumiselle ja kehitykselle”, Laakkonen sanoo.

"Maailmassa on enemmän pakolaisia kuin vuosikymmeniin. On tärkeää, että naisten ja tyttöjen oikeuksia ja terveyttä ei tässä tilanteessa unohdeta, sillä usein kyse on hengenvaarasta niin äidille kuin lapsillekin. Tasa-arvo sekä naisten ja tyttöjen oikeudet ovat myös yksi Suomen kehityspolitiikan painopisteistä. Siksi Suomi tukee voimakkaasti myös UNFPAn työtä", sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.

Suomi on yksi YK:n väestörahaston suurimmista tukijoista. Suomen yleisrahoitus järjestölle on tänä vuonna 33,55 miljoonaa euroa. Järjestö työskentelee seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien parantamiseksi eri puolilla maailmaa.

Poimintoja raportista:

-          Yli 100 miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa. Heistä noin 26 miljoonaa on lisääntymisiässä olevia tyttöjä ja naisia.

-          Joka päivä 507 naista kuolee hauraissa valtioissa raskauden tai synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin.

-          Kolme viidestä äitiyskuolemasta tapahtuu luonnonkatastrofien tai konfliktien yhteydessä.

-          43 % maailman köyhistä asuu hauraissa valtioissa.

-          59,5 miljoonaa ihmistä on joutunut lähtemään kodistaan konfliktin takia. Määrä on suurempi kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen.

-          Viime vuonna yli puolet uusista pakolaisista tuli Syyriasta, Afganistanista, Somaliasta ja Sudanista. Maan sisäisiä pakolaisia oli eniten Syyriassa, Kolumbiassa, Irakissa ja Sudanissa.

-          Pakolaisena ollaan keskimäärin 20 vuotta.

Lisätietoa:

State of the World Population 2015: Shelter from the Storm -raportti: www.unfpa.org/swop

Raportin voi tilata myös Väestöliitosta: www.vaestoliitto.fi/kansainvalisyys

Aluejohtaja Heimo Laakkonen, YK:n väestörahasto UNFPA, puh. 050 512 1290 tai +90 530 798 4066, [email protected]

Ministeri Toivakan erityisavustaja Juha Kirstilä, puh. 040 552 8200, [email protected]

Yksikönpäällikkö Claus Jerker Lindroos, humanitaarisen avun ja politiikan yksikkö, ulkoministeriö, puh. 040 132 1416, [email protected] (humanitaarinen apu)

Vastuuvirkamies Tiina Nikkinen, YK:n kehityskysymysten yksikkö, ulkoministeriö, puh. 040 132 1798, [email protected] (UNFPA)

 
Sivun alkuun