Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Yleisurheilun MM-kisat, Doha 2019: Ohjeita kisaturisteille

ulkoministeriö
Julkaisuajankohta 25.9.2019 15.32
Uutinen

Yleisurheilun MM-kisat järjestetään Dohassa Khalifa International stadionilla 27.9.–6.10.2019.

Suomen suurlähetystö Abu Dhabissa on koonnut alla oleva ohjeet, joiden tarkoituksena on tehdä jokaisen suomalaismatkaajan matkasta mahdollisimman turvallinen ja onnistunut. Maahantulo- ja muista kohdemaan säännöksistä ja niiden soveltamisesta vastaavat kuitenkin kohdemaan viranomaiset.

Ennen matkaa

Tutustu matkustustiedotteeseen

Tutustu Suomen ulkoministeriön ylläpitämään Qatarin matkustustiedotteeseen, josta saat tietoa maan turvallisuustilanteesta, rikollisuudesta, liikenneturvallisuudesta, terveystilanteesta ja matkustamiseen liittyvistä säännöistä. Ajan tasalla olevan matkustustiedotteen löydät ulkoministeriön verkkosivuilta.

Suomella ei ole edustustoa Qatarissa, vaan lähin edustusto sijaitsee Abu Dhabissa, Arabiemiirikunnissa. Eräät maat, ml. Arabiemiirikunnat katkaisivat kesäkuussa 2017 suhteet Qatariin. Tämän vuoksi maa-, laiva- ja lentoliikennettä Arabiemiirikuntien ja Qatarin välillä ei ole. 

Tee matkustusilmoitus ja tallenna puhelimeesi päivystysnumerot

Tee ulkoministeriölle matkustusilmoitus osoitteessa www.matkustusilmoitus.fi. Kun ilmoitat henkilö- ja yhteystietosi matkan aikana sekä muut matkaa koskevat tiedot, ulkoministeriö voi matkan aikana tavoittaa sinut sen kautta mahdollisessa poikkeustilanteessa.

Tallenna puhelimesi muistiin ulkoministeriön päivystysnumerot (24/7), joihin voit soittaa hätätilanteissa. Yleinen päivystysnumero on +358 9 160 55 555.

Matkustaminen Qatariin

Passi, viisumi, matkavakuutus

Tarkista passin voimassaolo. Qatarin viranomaisten antamien tietojen mukaan Suomen kansalainen saa viisumin maahantulon yhteydessä ja sen voimassaolo on 90 päivää 180 päivän ajanjaksolla. Viisumin saamisen edellytyksenä on, että passi on voimassa 6 kk ja matkailijalla on oltava voimassa oleva paluulippu. Lisätietoa Qatarin matkailusivuilta.

On syytä huomioida, että Qatar ei hyväksy Suomen myöntämää väliaikaista passia matkustusasiakirjana.

Muista, että yllättävien tilanteiden varalta matkalla kannattaa olla myös voimassa oleva matkavakuutus.

Ota matkustusasiakirjoistasi (passin kuvasivu, viisumi, mahdollinen vakuutuskortti) kopiot ja säilytä niitä eri paikassa kuin alkuperäisiä asiakirjoja. Kopiot helpottavat ja nopeuttavat asiakirjojen hankkimista kadonneiden tilalle.

Lääkkeiden vieminen Qatariin

Mikäli otat matkalle mukaan reseptilääkkeitä, muista hankkia niille ajantasaiset reseptimääräykset. Etenkin huumausaineita ja psykotrooppisia aineita sisältävien lääkevalmisteiden, unilääkkeiden, rauhoittavien lääkkeiden ja vahvojen kipulääkkeiden maahantuonnissa voi olla kieltoja tai rajoituksia. Maahantuontimääräysten rikkomisesta määrätään rangaistukset paikallisen lainsäädännön mukaan. Kaikki Suomessa sallitut lääkkeet eivät välttämättä ole sallittuja Qatarissa. Tällaisten valmisteiden maahantuonti (ilman lupaa) voi olla rangaistavaa.

Lisätietoja maahantuontiin liittyvissä asioissa saa esimerkiksi Qatarin tulliviranomaisen verkkosivuilta.

Omat reseptit voi matkallakin tulostaa sähköisestä Kanta-palvelusta.

Ohjeita kisaturisteille

Qatar on islamilainen maa, jossa tulee käyttäytyä konservatiivisesti. Esimerkiksi liian paljastavia asuja ja julkisia hellyydenosoituksia tulee välttää.

Qatarilla on nollatoleranssi huumausaineiden suhteen. Huumausaineiden hallussapidosta ja käytöstä (mukaan lukien miedot huumeet) langetetaan kovia tuomioita. Tämä koskee myös henkilöitä, joilta löytyy pieniäkin jäämiä huumeista, joita on käytetty ennen maahan saapumista.

Vaikka osa kansainvälisistä hotelliketjuista tarjoilee asiakkailleen alkoholia, on julkisilla paikoilla esiintyminen alkoholin vaikutuksen alaisena laitonta.

Vaikka yleisimmät pankki- ja luottokortit toimivat melko laajasti, mukanaan kannattaa varalta pitää myös käteistä.  Qatarin valuutta on riyal (QR tai QAR). Vaihtokurssi on sidottu dollariin ja on 1 USD = QR 3.64. Käteisen nostaminen onnistuu pankkiautomaateista tai euroja voi vaihtaa pankeissa tai rahanvaihtopisteissä.

Työviikko Qatarissa on sunnuntaista torstaihin ja viikonloppu on perjantaista lauantaihin.

Turvallisuus ja hätätilanteet

Qatarin yleinen hätänumero on 999.

Sairastapaukset

Selvitä etukäteen oman vakuutusyhtiösi suosittelemat klinikat kisapaikkakunnalla. Mikäli mahdollisuus on olemassa, sairastapauksissa kannattaa hakeutua hoitoon vakuutusyhtiöiden suosittelemille sopimusklinikoille. Muista pitää vakuutusyhtiöltä saamasi vakuutuskortti mukanasi liikkuessasi kaupungilla.
Rikostapaukset

Rikostapauksista kannattaa aina tehdä ilmoitus paikallispoliisille ja pyytää tapahtuneesta poliisiraportti.

Passin katoaminen

Jos passisi katoaa, tee välittömästi rikos- tai katoamisilmoitus lähimmälle poliisiasemalle. Saat mukaasi tutkintapöytäkirjan - tarvitset sitä hakiessasi uutta hätämatkustusasiakirjaa (Emergency Travel Document) ja mahdollista vakuutuskorvausta.

Koska Suomella ei ole edustustosta Dohassa, voi hätätilanteessa myös kääntyä toisen EU-maan puoleen konsuliavun saamiseksi. Mikäli passi katoaa, voi EU-kansalaisen hätämatkustusasiakirjaa (Emergency Travel Document) tiedustella esimerkiksi Ruotsin edustustosta Dohasta (yhteystiedot lopussa).

Turvallisuusohjeita
  • Noudata kaikissa tilanteissa Qatarin viranomaisten ohjeita.
  • Alkoholin juominen tai humaltuneena esiintyminen julkisilla paikoilla on kielletty.
  • Vältä sellaisia massakokoontumisia, joissa on läsnä aggressiivisesti käyttäytyviä henkilöitä tai ihmisryhmiä.
  • Hätätilanteissa ota yhteyttä paikallisviranomaiseen (yleinen hätänumero 999) tai tilanteen mukaan ulkoministeriön päivystykseen +358 9 160 55 555.

Lisää vinkkejä turvalliseen matkustamiseen löydät matkustusturvallisuus.fi-verkkopalvelusta.

 
Sivun alkuun