Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

OECD julkisti vuotuiset koulutusjärjestelmiä vertailevat tilastot

Ministry of Education and Culture
Julkaisuajankohta 25.6.2013 12.15
Uutinen

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on julkistanut vuosittaiset koulutusjärjestelmiä vertailevat Education at a Glance -tilastot. Uusimmat tiedot ovat parin vuoden takaa. Indikaattoriraportissa on myös koulutusjärjestelmien kehitystä kuvaavia trenditietoja. Julkaisuna Education at a Glance 2013 ilmestyy syksyllä.

OECD:n tavoitteena on eri indikaattorien avulla kuvata, miten OECD-maiden koulutusjärjestelmät toimivat, vertailla maita keskenään ja kuvata koulutuksen panosten ja tuotosten kehitystä. Tilastoraportti sisältää 34 jäsenmaan tietojen lisäksi tiedot Argentiinasta, Brasiliasta, Etelä-Afrikasta, Indonesiasta, Intiasta, Kiinasta, Saudi-Arabiasta ja Venäjästä.

Koulutus turvaa työllistymistä

Tuoreimpien tietojen mukaan Suomi on yhdeksästoista OECD-maiden joukossa 25-34 -vuotiaiden korkeakoulutettujen osuudessa . Eroa nuorten ja koko työikäisen väestön välillä ei ole. Suomessa korkeakoulutettujen määrä ei enää ole kasvanut, kun taas vaikkapa Etelä-Koreassa nuorten koulutustaso nousee kohisten.

Työllisyys on sitä parempi mitä korkeamman koulutuksen on hankkinut. Myös kokopäiväinen työ on tavallisempaa korkeammin koulutetuilla. Suomessa kokopäiväinen työ on selvästi tavallisempaa kuin OECD-maissa keskimäärin. Suomalaisista naisista suurempi osuus on kokopäiväisessä työssä kuin OECD-maiden miehistä keskimäärin.

Ilman työtä tai koulutuspaikkaa olevien ns. NEET-nuorten (Not in Employment, Education or Training) osalta Suomen tilanne on kansainvälisesti ottaen suhteellisen hyvä, joskaan muutosta ei ole tapahtunut kumpaankaan suuntaan vuosina 2008-2011. Useimmissa muissa maissa NEET-nuorten osuus on lisääntynyt. Suomessa tavoitteena on saada koko ikäluokalle perusasteen jälkeinen koulutus mahdollisimman nopeasti perusopetuksen jälkeen.

Osallistu, kysy, keskustele

Education at Glance -indikaattoreista järjestetään webinaari tiistaina 25.6. klo 18 (17:00 p.m. Paris time). Webinaarin seuraajaksi voi rekisteröityä ositteessa https://oecd500.webex.com/oecd500/onstage/g.php?d=953691820&t=a

Keskiviikkona 26.6. klo 18.30 ( 17:30 p.m. Paris time) on mahdollisuus chattailla OECD:n koulutusosaston varapääjohtaja Andreas Schleicherin kanssa. Keskustelua voi seurata ja esittää kysymyksiä Twitterissä käyttämällä aihetunnistetta #OECDchat , seuraamalla @OECD_Edu tai kirjautumalla http://tweetchat.com/.

Koulutukseen liittyviä tilastoja on saatavilla OECD:n sivuilta http://www.oecd.org/education/

Julkaisuna Education at a Glance ilmestyy syksyllä.

 
Back to top