Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

The Government’s website is currently being upgraded. There may be temporary disruptions, including broken links and missing content.

Eurooppaministeri Tuppurainen yleisten asioiden neuvostoon

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 14.10.2019 12.45
Tiedote 531/2019

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen osallistuu EU:n yleisten asioiden neuvostoon Luxemburgissa tiistaina 15. lokakuuta. Ministeri Tuppurainen johtaa puhetta neuvoston kokouksessa, jonka pääaiheita ovat keskustelu Pohjois-Makedonian ja Albanian EU-lähentymisen edellytyksistä sekä lokakuun Eurooppa-neuvoston (17.-18.10) valmistelut.

Pohjois-Makedonia ja Albania ovat EU:n jäsenehdokasmaita ja komissio suosittelee jäsenyysneuvotteluiden aloittamista kummankin kanssa. Neuvoston kokouksessa on tarkoitus keskustella ja antaa päätelmät maiden EU-lähentymisen edellytyksistä.

”Laajentumispolitiikka on strateginen sijoitus rauhaan, vakauteen ja kehitykseen Euroopassa. Neuvoston puheenjohtajana olemme sitoutuneita edistämään jäsenyysneuvottelujen aloittamista koskevia päätöksiä Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa. Länsi-Balkanin alue on osa Euroopan sydäntä, jonka paikka on yhteisessä eurooppalaisessa arvounionissa. Oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen on olennainen osa niitä kriteerejä, jotka valtion on täytettävä ennen kuin se voi tulla EU:n jäseneksi.”, sanoo ministeri Tuppurainen.

Neuvosto valmistelee lokakuun Eurooppa-neuvostoa käymällä keskustelun sen päätelmäluonnoksesta. Eurooppa-neuvostossa EU-johtajien agendalla on unionin tuleva monivuotinen rahoituskehys, jota käsitellään puheenjohtajavaltio Suomen tekemän työn perusteella. Huippukokouksen aiheina ovat lisäksi EU:n strategisen ohjelman toimeenpano sekä ilmastotyö. Eurooppa-neuvosto voi keskustella myös ajankohtaisista ulkopoliittisista kysymyksistä.

EU27-kokoonpanossa (Artikla 50) neuvosto valmistelee lokakuun Eurooppa-neuvoston brexit-keskustelua. EU:n tavoitteena on edelleen sopimuksellinen ero.

Kokouksen julkisessa osuudessa puheenjohtajamaa Suomi kertoo ministereille Brysselissä 24. syyskuuta pidetystä EU:n avoimuusseminaarista.

EU:n yleisten asioiden neuvostossa jäsenmaita edustavat pääasiassa jäsenvaltioiden eurooppaministerit. Neuvoston tehtävänä on muun muassa valmistella Eurooppa-neuvoston kokouksia. Se myös vastaa useista monialaisista politiikoista kuten rahoituskehysneuvotteluista ja EU:n laajentumisesta. Myös oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvät kysymykset kuuluvat vakiintuneesti neuvoston asialistalle. Suomen EU-puheenjohtajakaudella (1.7.-31.12.2019) eurooppaministeri Tuppurainen johtaa neuvoston puhetta.

Lisätietoja: EU-erityisasiantuntija Heli Siivola, p. 0295 160 476 ja erityisavustaja Matti Niemi, p. 045 679 1717, valtioneuvoston kanslia

 
Back to top