Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

Eurooppaministerit keskustelevat nuorten kanssa Euroopan tulevaisuudesta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 30.11.2020 16.09
Tiedote 754/2020

EU:n neuvoston puheenjohtajavaltio Saksa kutsuu eurooppaministerit epäviralliseen videokokoukseen 1. joulukuuta. Ministerit keskustelevat EU:n tulevaisuudesta sekä EU:n koronakoordinaation tiivistämisestä. Suomea kokouksessa edustaa eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen.

Kokouksen ensimmäisen työistunnon aiheena on EU:n tulevaisuus. Istunnon alkuun kuullaan puheenjohtajavaltio Saksan lyhyt tilannekatsaus EU:n tulevaisuuskonferenssin valmisteluista. Tämän jälkeen ministerit keskustelevat eurooppalaisista nuorista kootun ryhmän kanssa siitä, millaiselta Euroopan tulisi näyttää 10–15 vuoden kuluttua.

Suomi katsoo, että konferenssin tavoitteena tulee olla kansalaisten, erityisesti nuorten, laaja osallistaminen ja kuuleminen. Konferenssin tulisi keskittyä kansalaisille tärkeisiin aiheisiin, kuten oikeusvaltioperiaatteeseen, ilmastonmuutokseen, kokonaisvaltaiseen turvallisuuteen ja EU:n rooliin maailmassa. Tavoitteena on käynnistää konferenssi niin pian kuin mahdollista koronapandemia huomioon ottaen. Konferenssin lopputuloksista on tarkoitus raportoida vuonna 2022 Eurooppa-neuvostolle.

Toisessa työistunnossa ministerit keskustelevat koronapandemian torjunnan koordinaation tiivistämisestä EU:ssa sekä pandemian taloudellisten ja yhteiskunnallisten vaikutusten lieventämisestä. Tarkoituksena on vaihtaa näkemyksiä hyvistä käytännöistä EU-tasolla tai esimerkiksi jäsenvaltioiden rajoilla. Tarkoitus on myös keskustella asioista, joissa koordinaatiota ja yhteistyötä voidaan edelleen parantaa. Suomi kannattaa EU:n yhteisiä vahvoja toimia koronaviruksen taltuttamiseksi. Yhteisen ja tehokkaan EU-strategian edistämistä tarvitaan viruksen voittamiseksi.

Koronatilanteen takia 1. joulukuuta järjestettävä videokokous korvaa neuvoston puheenjohtajavaltio Saksan alun perin Wiesbadeniin 31.11.–1.12. suunnitteleman eurooppaministerien epävirallisen kokouksen. Epävirallisissa ministerikokouksissa käydään vapaata keskustelua yleisluonteisista kysymyksistä. Ne eivät ole neuvoston istuntoja, eikä niissä tehdä päätöksiä.

Epäviralliseen videokokoukseen on kutsuttu mukaan myös Länsi-Balkanin maiden edustajat.

Lisätietoja: EU-erityisasiantuntija Heli Siivola, p. 0295 160 476 ja 0295 160 995 ja erityisavustaja (mediasuhteet) Emilia Tervonen p. 0295 161 035, valtioneuvoston kanslia

 
Back to top