Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

The Government’s website is currently being upgraded. There may be temporary disruptions, including broken links and missing content.

Finland är en aktiv och ansvarsfull aktör i den arktiska regionen

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 7.5.2020 11.11
Nyhet 8/2020

All aktivitet i den arktiska regionen ska utgå från naturens bärkraft, skydd av klimatet och principerna för hållbar utveckling samt från respekt för ursprungsfolkens rättigheter. I enlighet med regeringsprogrammet för statsminister Sanna Marin utarbetas det en ny politisk strategi för Arktis som långsiktigt beaktar Finlands mål i regionen och de resurser som behövs för verksamheten.

Det arktiska samarbetet stärks också på andra sätt. Målet är att Finland ska inta en central roll i stärkandet av EU:s politik för Arktis samt stödja Arktiska rådet och arbetet i Arktiska ekonomiska rådet. Finland vill främja stabilitet i den arktiska regionen, och strävar efter att påverka i sådan riktning att regionen hålls utanför de militära spänningarna.

År 2013 fastställdes de huvudsakliga linjerna i strategin för Arktis, och dessa gäller fortfarande. Regeringen fastställde prioriteringarna i strategin år 2016. Uppdateringen av strategin förtydligar Finlands roll och regeringens mål i utvecklingen av den arktiska regionen. Vid uppdateringen går man igenom strategin med tanke på målen och prioriteringarna i regeringsprogrammet och lyfter fram det som måste uppdateras. I mars 2017 godkände man också en åtgärdsplan för uppdateringen som innehåller Finlands mål på en mer konkret nivå och planerade tidtabeller för genomförandet.

Ytterligare information: Nina Brander, specialsakkunnig, tfn 0295 160 347, statsrådets kansli

 
Back to top