Skip to content
Government and ministries
Media
Valtioneuvosto frontpage

Virtuaalisesta ilmastohuippukokouksesta toivotaan vauhtia maailman ilmastotoimille

UlkoministeriöValtioneuvoston viestintäosastoYmpäristöministeriö
9.12.2020 15.51
Tiedote 775

Ilmastopolitiikan kunnianhimoa kirittävä Climate Ambition Summit kokoaa yhteen maailman valtioita lauantaina 12. joulukuuta. Virtuaalinen ilmastohuippukokous järjestetään Pariisin ilmastosopimuksen 5-vuotispäivänä, ja tavoitteena on saada maat korottamaan ilmastotavoitteitaan ja tehostamaan toimiaan ennen Glasgow’n COP26-ilmastokokousta ensi vuoden marraskuussa. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin.

Ilmastohuippukokouksen järjestävät YK, Glasgow’n ilmastokokousta ensi vuonna isännöivä Iso-Britannia sekä Ranska yhteistyössä Chilen ja Italian kanssa. 

Glasgow’n ilmastokokous COP26 jouduttiin aiemmin siirtämään vuodella koronatilanteen takia.

Virtuaalisessa huippukokouksessa puheenvuoron saavat maat, jotka kertovat uusista, kunnianhimoisista ilmastositoumuksista päästöjen vähentämiseksi, ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi ja ilmastorahoituksen lisäämiseksi. Kokouksessa kuullaan myös kansalaisyhteiskunnan, yritysten, yliopistojen, alkuperäiskansojen ja nuorten edustajia.

”Ilmastonmuutos on edelleen ihmiskunnan suurin uhka. Suomi on sitoutunut vähentämään päästöjä nopeasti. Teemme tieteeseen pohjaavaa politiikkaa ja tähtäämme hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Ilmastotoimet eivät saa jäädä koronakriisin jalkoihin, siksi nojaamme päätöksissämme YK:n kuuteen periaatteeseen kestävästä jälleenrakentamisesta ja vihreästä elpymisestä”, pääministeri Marin sanoo.

Kokouksen keskeiseksi teemaksi noussee koronaviruspandemian aiheuttaman taantuman elvytys, ja miten se voidaan valjastaa avuksi siirtymässä kohti vähähiilistä maailmaa. 

”Nyt tehtävät massiiviset elvytystoimet ovat historiallinen mahdollisuus saada maailma Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaiselle polulle. Suomi panostaa ennennäkemättömiä summia puhtaisiin ratkaisuihin, energiaremontteihin, teollisuuden innovaatioihin ja fossiilittomaan liikenteeseen. Luomme tulevaisuuden kestäviä työpaikkoja. Uskon ja toivon, että tämä viesti kaikuu laajalti ilmastokokouksessa eri maiden puheenvuoroissa”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on rajata maapallon lämpeneminen alle kahteen asteeseen ja pyrkiä rajoittamaan nousu 1,5 asteeseen. Tavoite edellyttää, että maapallon päästöt vähenevät radikaalisti seuraavan vuosikymmenen aikana. Maiden nykyiset sitoumukset johtavat lähes kolme astetta lämpimämpään maapalloon.

EU on päivittämässä nykyistä ilmastositoumustaan, ja tämän viikon Eurooppa-neuvostosta odotetaan päätöstä päästövähennystavoitteen kiristämisestä. Vuonna 2014 EU sitoutui vähentämään päästöjään vähintään 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta. Suomi ajaa nyt tämän tavoitteen kiristämistä vähintään -55 prosenttiin.

Lisätietoja:

Pääministerin erityisavustaja (kansainväliset suhteet) Lauri Voionmaa, p. +358 295 160 306, valtioneuvoston kanslia
Ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja Riikka Yliluoma, p. +358 295 250 091, ympäristöministeriö
Suomen pääneuvottelija YK:n ilmastoneuvotteluissa Outi Honkatukia, p. +358 29 525 0272, ympäristöministeriö
Ilmastosuurlähettiläs Jan Wahlberg, p. +358 295 350 045, ulkoministeriö
 

Back to top