Skip to content
Government and ministries
Media
Menu

Hallituksen esitys
Satovahinkovakuutukset vapautetaan väliaikaisesti vakuutusmaksuverosta

Ministry of Finance 17.1.2019 13.31
Tiedote

Satovahinko- ja kasvintuhoojavakuutuksista ei makseta lähivuosina vakuutusmaksuveroa. Hallitus esittää, että verovapaus jatkuu vuoden 2027 loppuun asti.

Hallitus päätti viime elokuun budjettiriihessä tukea suomalaista ruoantuotantoa, koska maatalous on kärsinyt sateesta ja kuivuudesta. Yksi osa pakettia oli satovahinko- ja kasvintuhoojavakuutusten vapauttaminen vakuutusmaksuverosta.

Muutoksen tavoitteena on lisätä uusien vakuutustuotteiden tarjontaa ja kysyntää, mikä auttaisi vastaamaan ilmastonmuutoksen riskeihin maataloudessa. Viime vuonna vain yksi prosentti Suomen peltoalasta oli vakuutettu satovahinkojen varalta. Kasvintuhoojavahinkojen varalle ei ole nykyisin tarjolla vakuutuksia.

Vakuutusmaksuvero ei ole vähennyskelpoinen toisin kuin arvonlisävero, vaan vero on kustannustekijä vakuutuksen ottajalle.

Hallitus esittää, että laki tulee voimaan mahdollisimman pian. Esityksen mukaan verovapaus alkaa lain voimaantulospäivästä ja päättyy vuoden 2027 lopussa. Suomi on saanut valtiontukena pidettävälle verovapaudelle EU:n komission hyväksynnän.

Esitys julkaistaan Hallituksen esitykset ja päätökset -sivulla.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Risto Sakki, puh. 02955 30294, risto.sakki(at)vm.fi

Back to top