Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

Riktlinjerna för audiovisuell kultur publicerade

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 25.10.2012 16.14
Nyhet

Undervisnings- och kulturministeriet har publicerat riktlinjer för den audiovisuella kulturen. Orsaken är att verksamhetsmiljön förändrats på grund av den digitala teknologin, regeringsprogrammets målsättningar samt utvecklandet av kulturanslagen.

Enligt kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki är de politiska riktlinjerna för den audiovisuella kulturen ett svar på regeringsprogrammets målsättningar. Det viktigaste är t.ex. att stödet till kulturen är inriktat på skapandet av innehåll i konst och kultur och på effektiv spridning av dem, att stödja näringslivet och särskilt utvecklandet av de kreativa branscherna.

- Kulturpolitiskt sett ät det viktigt att alla parter i branschen stöder tillkomsten av inhemskt innehåll och innehållets mångsidighet. Förutom den kulturella betydelsen innebär den inhemska produktionen även arbete för inhemska aktörer, påminde Arinmäki.

Det första utkastet till promemoria och riktlinjer blev färdiga i januari, varefter de skickades ut på remiss. I september ordnades ett omfattande diskussionstillfälle om riktlinjerna med aktörer i branschen.

Förverkligandet av riktlinjerna kräver enligt Arhinmäki fortsatta diskussioner. Som första åtgärd kommer Arhinmäki att tillsätta två arbetsgrupper samt en utredningsperson.

Den ena arbetsgruppens uppgifter hänför sig till att utveckla insamlandet av information samt statistiken inom av-branschen. Olika parter i branschen har vid flera tillfällen konstaterat att ärendet är viktigt och brådskande. Arbetsgruppen tillsätts i slutet av november. Vid årsskiftet tillsätts en arbetsgrupp för att utveckla av-produktionens finansierings- och stödsystem.

I november-december tillsätts en utredningsperson för att utvärdera verksamheten på det audiovisuella kulturorganisationsfältet med tanke på den offentliga finansieringens och dess verkningsfullhet. Meningen är att ge aktörerna vägkost och att styra organisationsfältet till att utveckla sin verksamhet.

Audiovisuell kultur i den digitala miljön. Politiska riktlinjer

 
Back to top