Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

EU:n sisäministerit keskustelevat Afganistanin tilanteesta

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 30.8.2021 12.42
Tiedote 107/2021

EU:n puheenjohtajamaa Slovenia on kutsunut sisäministerit ylimääräiseen oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon tiistaina 31.8. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Maria Ohisalo. Kokouksen asialistalla ovat Afganistanin tilanteen muuttoliike- ja turvallisuusvaikutukset.

– Afganistanin tilanne on hyvin huolestuttava, ja sen kehittymistä seurataan tarkasti. On tärkeää löytää yhteinen eurooppalainen lähestymistapa tilanteeseen vastaamiseksi, sanoo ministeri Ohisalo.

Kiintiöpakolaisten vastaanottaminen on keino auttaa kaikkein hädänalaisimpia ihmisiä

Kansainvälisen yhteisön tukeman hallinnon kaatuminen ja nopeasti heikentynyt turvallisuustilanne ovat nostaneet Afganistanin kansainvälisen huomion kohteeksi. Ensi vaiheen fokus on kaikilla jäsenmailla ollut EU:n ja jäsenmaiden kanssa yhteistyötä tehneiden afgaanien evakuoinneissa Kabulista.

Alustavissa EU-keskusteluissa kiireellisenä on myös pidetty yhteistyön tiivistämistä Afganistanin naapurimaiden kanssa, jotta niitä voidaan tehokkaasti tukea maahantulijoiden vastaanottamisessa. Laillisten maahantuloväylien tukeminen on tärkeä osa EU:n yhteistyötä kolmansien maiden kanssa. Tähän kuuluu myös pakolaisten uudelleensijoittaminen EU:n jäsenmaihin, mihin Euroopan komissio on jo luvannut tarjota rahoitusta.

– Kiintiöpakolaisten vastaanottaminen on yksi toimivimpia keinoja auttaa kaikkein hädänalaisimpia ihmisiä. Suomessa meillä on harkinnassa pakolaiskiintiön tuplaaminen ensi vuodelle, Ohisalo toteaa.

Suomen pakolaiskiintiö on nykyisin 1 050 paikkaa vuodessa. Kiintiöpakolaisiksi valitaan esimerkiksi sotaa tai vainoa paenneita ihmisiä, joita YK:n pakolaisjärjestö UNHCR esittää uudelleensijoitettaviksi.

Afganistanin tilanne vaikuttaa todennäköisesti myös Eurooppaan kohdistuvaan muuttoliikkeeseen, ja monissa EU:n jäsenmaissa asuu valmiiksi merkittäviä afgaaniyhteisöjä. Suomessa asuu noin 7 000 Afganistanin kansalaista.

Vaikutuksia myös EU:n turvallisuuteen seurataan

On arvioitu, että Eurooppaan suuntautuvan muuttoliikkeen lisääntyminen aktivoi myös laittoman maahantulon järjestäjiä ja siihen liittyviä rikollisryhmiä. Luvatonta saapumista Schengen-alueelle ennakoidaan ja ehkäistään EU:n ulkorajavalvonnalla. Samalla torjutaan ihmiskauppaa sekä kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismista epäiltyjen henkilöiden pääsyä Schengen-alueelle.

– Afganistanin kriittinen turvallisuustilanne heijastuu myös maan rajojen ulkopuolelle. On tärkeää, että seuraamme sen vaikutuksia esimerkiksi terrorismin uhkaan niin Afganistanin lähialueilla kuin EU:ssa, ministeri Ohisalo sanoo.

Lisätietoja:
ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 0295 488 250, [email protected] 
erityisavustaja Milja Henttonen, p. 050 599 3094, [email protected] (ministeri Ohisalon haastattelupyynnöt)
 

 
Back to top